Tainaste põhitoorained (jahud ja kergitusained)
Lünktekst
Täida lüngad ja vajuta nupule "kontroll", et oma vastuseid kontrollida. Abi vajamisel võid kasutada vihje nuppu.
Tainatoodete valmistamisel kasutatakse peamiselt
nisujahu (tüüp 550). Jahu puhul on oluline liim- ehk
[?]
sisaldus. Kleepvalk
vett ja moodustab võrkja, veniva ja
struktuuri. Vähese liimvalgu sisaldusega jahudest võib valmistada
[?]
või lisada neid
määral (toote rikastamise eesmärgil) nisujahu hulka. Madala kleepvalgu sisaldusega on täistera ehk
[?]
nisujahu, kaera-, rukki- jt jahud. Peale eeltoodud jahude võib nisujahu osaliselt asendada veel maisi-,
, manna või
[?]
. Jahu on taigna
koostisosa: seob endasse taina
, moodustab taina
struktuuri ning on küpsetise tekstuuri alustugi. Enne tainale lisamist nisujahu
. Sõelumine rikastab jahu
[?]
ja võimaldab eemalda sinna nt. pakendamise käigus tekkinud
. Küpsetamiseks kasutatakse pagari- ehk
pärmi. Pärmi ensüümid lõhustavad
mõjul tainas sisalduvad suhkrud alkoholiks ja süsihappegaasiks. Süsihappegaas jääb tainasse mullidena ja
seda. Tekkinud alkohol
küpsetamisel.
Pärmi on võimalik osta press- ja
[?]
pärmina. 14 g kuivpärmi vastab
[?]
g prsspärmile. Presspärm
soojas (+37°C) vees, kuivpärm segatakse
ning lisatakse seejärel tavalisest
vedelik (+42-50°C). Liiga jahe vedelik aeglustab
arengut. Liiga kuum vedelik (üle +50°C)
pärmiseened.
suhkru- ja munasisaldusega tainatele arvestatakse rohkem pärmi.
Söögisoodat kasutatakse koos
toiduainetega (hapupiim, keefir, mahl jne) või mee- ja
[?]
kookides. Happe ja kuumuse mõjul aine laguneb ja eraldub süsihappegaas, mis teeb tainatoote kohevaks ja õhuliseks. Hapu tooraine eemaldab tainast soodast jääva
[?]
maitse. Segatakse enne tainale lisamist
.
Küpsetuspulber koosneb söögi
,
[?]
ja tärklisest. Kergitav mõju on
[?]
. Segatakse enne tainale lisamist jahuga. Nii küpsetuspulber, kui sooda tuleks lisada sõelutult
tainale lisatavale osale jahust, sest kobestaja hakkab tainas kohe mõjuma.
Kontroll
Vihje
OK