Taignate põhitoorained (rasvained, munad, maitseained)
Lünktekst
Täida lüngad. Õigete vastuste vaatamiseks kasuta "kontroll" nuppu. Abi vajamisel vajuta nuppu "vihje".
Tainates võib vedelikuks olla piim,
, piima-veesegu, hapupiim,
- või hapukoor. Vedelik osaleb taina struktuuri moodustamisel,
taina veeslahustuvaid koostisosad ning imendub tainas sisalduvatesse valkainetesse põhjustades nende
. Piimaga valmistatud pärmitainas kerkib pisut
kui veega tehtud. Samas vähendab piim
ohtu. Piim parandab
kleepvalgu omadusi. Tooted on maitsvamad ja püsivad kauem
.
Tainates kasutatakse rasvaineteks margariini,
ja
(pärmitainas). Rasvaine teeb küpsetised
, tõstab nende toiteväärtust, lisab
ja pikendab säilivust. Rasvainet lisatakse nii tainasse, kasutatakse
, lisandina täidistesse, toote pinnal (puruna) või
(toiduõli).
Muna teeb mure- ja pärmitaina
ja kergemini vormitavamaks. Muudab tainad ühtlasemks, annab
ja
. Muna kasutatakse pärmitainast toodete
ja pruunikama pinna saamiseks.Vahustatud munaga saab
tainad.
Suhkur on tainatele maitse andja, vähene kogus
söödaks, tõstab toote
, parandab värvust ja
. Suure suhkrukogusega pärmitainas vajab pikka
. Küpsetistes kasutatakse kristall-,
-, toor-, fariinisuhkrut,
ja siirupit. Siirupi ja meega valmistatud tooted seisavad kauem
.
Sool on maguste tainate maitse
või parandaja. Sool on nisujahu kleepvalgu parandaja. Sool mõjutab küpsetise
ja poorsust.
Kontroll
Hint
OK