Taignate põhitoorained (rasvained, munad, maitseained)

Lünktekst

Täida lüngad. Õigete vastuste vaatamiseks kasuta "kontroll" nuppu. Abi vajamisel vajuta nuppu "vihje".
Tainates võib vedelikuks olla piim, , piima-veesegu, hapupiim, - või hapukoor. Vedelik osaleb taina struktuuri moodustamisel, taina veeslahustuvaid koostisosad ning imendub tainas sisalduvatesse valkainetesse põhjustades nende . Piimaga valmistatud pärmitainas kerkib pisut kui veega tehtud. Samas vähendab piim ohtu. Piim parandab kleepvalgu omadusi. Tooted on maitsvamad ja püsivad kauem .
Tainates kasutatakse rasvaineteks margariini, ja (pärmitainas). Rasvaine teeb küpsetised , tõstab nende toiteväärtust, lisab ja pikendab säilivust. Rasvainet lisatakse nii tainasse, kasutatakse , lisandina täidistesse, toote pinnal (puruna) või (toiduõli).
Muna teeb mure- ja pärmitaina ja kergemini vormitavamaks. Muudab tainad ühtlasemks, annab ja . Muna kasutatakse pärmitainast toodete ja pruunikama pinna saamiseks.Vahustatud munaga saab tainad.
Suhkur on tainatele maitse andja, vähene kogus söödaks, tõstab toote , parandab värvust ja . Suure suhkrukogusega pärmitainas vajab pikka . Küpsetistes kasutatakse kristall-, -, toor-, fariinisuhkrut, ja siirupit. Siirupi ja meega valmistatud tooted seisavad kauem .
Sool on maguste tainate maitse või parandaja. Sool on nisujahu kleepvalgu parandaja. Sool mõjutab küpsetise ja poorsust.