Argentina toidukultuur
Üldine iseloomustus
Argentina toidu- ja joogikultuur on saanud väga palju mõjutusi Euroopast, eriti Itaalia (pitsa ja pastatoidud) ja Hispaania (nt chorizo) väljarändajate kaudu.
Argentina pampa piirkonnad on eriti sobivad veisekasvatuse arendamiseks, seega on liha oluliseks märksõnaks selle piirkonna toitude kirjeldamisel. Vaatamata sellele, et Argentinal on pikk ookeanipiir, kala olulist rolli toidukultuuris ei oma.
Tüüpilised põhiroad
Argentina köök on kuulus oma asadode (grillpidu) poolest. Liha, peamiselt veiseliha, on alati rikkalikult serveeritud. Serveeritakse kõrvitsapüree või maguskartuliga ja kergelt vürtsika kastmega, küüslauguse ja äädikase chimichurri´ga. Chimichurri´t on nii rohelist kui punast varianti. Seda kastet kasutatakse asado grill-lihade marineerimisel. Tulemaa teaditsiooniliseks roaks on centolla (patagoonia kuningkrabi) ja põhja pool on väga kuulus La Plata lahe puchero. Puchero on ühepajatoit, mida söövad nii rikkad kui vaesed. Ka nõu, milles rooga valmistatakse nimetatakse puchero`ks. Roa erinevus seisneb suures arvus erinevates lihaliikides ja erinevates köögiviljades.
Tüüpiliste roogade hulgast leiab provoleta (grillil küpsetatud juustutükid), locro (raguu kõrvitsa, maisi ja aedubade baasil, sõltuvalt piirkonnast on kasutatavad lihaliigid erinevad, süüakse rohkem Andide piirkonnas), empanada (erievate täidistega poolkuukujulised pirukad) aga leidub ka Viini šnitsleid koos praemunade ja friikartulitega.
Desserdid
Argentiinlased on maiad dulce de leche (kondenspiim) peale, seda lisatakse jäätistele ja küpsetistele. Alfajores´id on väikesed kaksikkoogikesed, mille vahel on kondenspiim ja pealt kaetud suhkruvõõba või šokolaadiga.
Joogid
Rahvusjook on mate (või yerba mate). Matetee valmistatakse kalebassi (pudelkõrvitsakujuline anum) ja seda joovad argentiinlased läbi filtriga kõrre (bombilla) kogu päeva. Tops täidetakse 2/3 ulatuses teepuruga ning valatakse peale umbes 80 kraadini kuumutatud vesi. Mate on argentiinlase identiteedi alustala, ta pole mitte ainult tee, vaid ka sõpruseavaldus ning hea viis inimestega jutule saada.
Suurem osa Argentinas tehtud veinist valmib Mendzolas, kus on üle 700 veinikeldri.
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License