Toiduainete märgistamine

Toidukauba pakendil peab olema järgmine teave:

 

* Toidukauba nimetus veel võidakse anda teavet valmistamisel kasutatud töötlemisviisi

näiteks kuivatatud, suitsutatud, külmutatud

 

* Koostisosad või koostis. Märgitakse kõik koostisosad, millest toode on valmistatud, nende sisalduse alanevas järjekorras. Kui toode on ühekomponendiline siis koostisosade esitamist ei nõuta näiteks suhkur, värsked puu- ja köögiviljad

 

* Netokogus ehk ilma pakendita pakendi sisu.

Vedelatel toidukaupadel märgitakse kogus mahu järgi liitrites(L), sentiliitrites(cl) või milliliitrites(ml).

Tahketel toidukaupadel märgitakse kogus kaalu järgi kilogrammideka(kg) või grammideks.

* Säilimisaeg

"PARIM ENNE.." , mis on minimaalne säilimisaeg, mille jooksul tootja või pakendaja tagab toote kvaliteedi vastavalt kehtestatud nõuetele.

Minimaalse säilimisaja ületanud kaubad võivad olla teatud aja veel tarvitamis kõlbulikud, kuid tootja/pakendaja kehtestatud garantiiaeg on möödunud.

 

"KÕLBLIK KUNi.."- on realiseerimise lõpptähtaeg, märgitakse kiireltrikneva toidukauba pakendil

* Säilitamistingimused
näiteks hoida jahedas, hoida valguse eest kaitstult hoida temperatuuril +2...6`

 

*Tootja, töötleja, pakendaja või maaletooja nimi, aadress ja asukoht

*Päritolumaa

*Tarvitamisjuhis kui toidukauba tarvitamine on ettenähtud viisil

* Toidupartii tähis peab andma võimaluse teada, millisest partiist antud toidukaup pärineb

* Toitumisalane teave peab andma infot selle kohta mida toit sisaldab ja kui palju sisaldab. Teave võib olla protsentides toitumissoovitustes toodud täiskasvanud inimese päevasest kogusest. Võõrkeelse märgistusega toidukaubale peab olema lisatud originaaltekstist lähtuv eestikeelne märgistus.


*Kaubakood mis koosneb vöötkoodist ja numberkoodist.Vastavate tehniliste vahenditega loetavad jooned ehk vöödid võimaldavad pidada arvestust kaupade üle. Kaubakoodidege tegeleb rahvusvaheline organisatsioon EAN Internatsional, asukohaga Brüsselis. Kõikide riikide numbrite kohta on koostatud vastav loetelu.

 

Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License