Mürgid

iDevice ikoon Üldiselt

Mürk on aine, mis võib ainevahetuse kaudu põhjustada organismi tervisehäire või surma. Paljud keemilised ained võivad organismis ülemäärases doosis olla mürgised.

Organismi enda eritatud mürki nimetatakse toksiiniks.

 

Neid võimalusi, kus inimene puutub kokku mürgiste ainetega, on mitmeid erinevaid ning peamiselt on meid ümbritsevateks mürkideks: ravimid, alkohol, toit, mürgised gaasid ja vedelikud, tarbekemikaalid, mürgised loomad ja putukad, mürkkemikaalid (taimekaitsevahendid, putukatõrje vahendid). Näiteks kogunevad kahjulikud nitraadid aedviljadesse liigväetamisel. Et nitraadid lahustuvad hästi vees, siis läheb suur osa nitraatidest aedvilja keetmisel keeduvette. Loomulikult ei tohi seda vett edasisel toiduvalmistamisel kasutada.

 

Mürgitus on mingite ainete põhjustatud seisund, mis muudab organismi normaalset talitust. Mürgituse tüüpilised tunnused on peavalu, iiveldus, kõhuvalu, uimasus, mõnel juhul ka allergiale omased tunnused. Mürgituse all kannatanule tuleb anda värsket õhku, puhast vett ja ka vedelat munavalget või sütt, mis makku sattudes isoleerib mürgimolekulid või neutraliseerib need üldse.

Bakteriaalne toidumürgitus on mürgiseid baktereid sisaldava toidu söömise tagajärjel tekkiv toidumürgitus. Sisuliselt toodavad bakterid toksiine, mis põhjustavad mürgitust.

 

Pilt: B kimmel, Wikimedia Commons