Sissejuhatus
Õpiobjekt FÜSIOLOOGILISELT AKTIIVSED AINED on loodud Haapsalu Kutsehariduskeskuse koka eriala õpilastele kasutamaks mooduli Toiduvalmistamine restoraniköögis/ kutsealane keemia, teema Füsioloogiliselt aktiivsed ained õppimiseks ja kordamiseks.
Õppematerjali läbinu:
- omab ülevaaded füsioloogiliselt aktiivsetest ainetest,
- oskab arvestada toiduainete töötlemisel ja säilitamisel nendes toimuvate muutustega,
- oskab hankida, süstematiseerida ja töödelda kutsealast teave.
Inimene vajab puhast õhku, vett ja toitu. Tänapäeva elu ilma keemiliste aineteta pole enam võimalik. Keemilisi aineid tuleb aga käsitseda oskuslikult ja teadlikult, vältimaks nii palju kui võimalik nende kahjulikku mõju elukeskkonnale.
Tsivilisatsiooni areng ja tehniline progress on viinud selleni, et viimaste aastakümnete jooksul on arenenud maade inimeste elu oluliselt muutunud. Vähenenud on füüsilise töö osakaal ja energiakulu. Suurenenud on olme-, töö- ja elukeskkonna temperatuurimugavus. Oluliselt on vähenenud inimeste liikumisaktiivsus.
Üheks tehnilise progressi tulemuseks on pinnase (mulla) väljakurnamine, vaeseks muutumine eluliselt vajalike bioelementide sisalduse poolest, mille loomulik tulemus on bioelementide ja vitamiinide sisalduse vähenemine inimorganismis. Mitte just väikest osa mängivad siin kaasa mõned toidu kulinaarse töötlemise ja toiduainete säilitamise viisid, mis lõhuvad toidus sisalduvaid vitamiine.