Vitamiinid

iDevice ikoon Üldiselt

Vitamiinid on toitainete rühm, millesse kuuluvad orgaanilised bioaktiivsed ühendid.Vitamiinid on väga erineva keemilise struktuuri ja keemiliste, füüsikaliste omadustega. Inimene saab vitamiine põhiliselt toiduga, mõningaid vitamiine sünteesib inimese seedekulgla mikrofloora, inimene võib kasutada ka vitamiinipreparaate.

Vitamiine liigitatakse 2 suurde gruppi: rasvlahustuvad ja vesilahustuvad vitamiinid.

Rasvlahustuvaid vitamiine leidub taimeõlides ja loomarasvades. Need on A,D,E ja K vitamiinid.

Vesilahustuvaid vitamiine leidub peamiselt puu- ja juurviljades. Need on B-grupi vitamiinid ja C-vitamiin.

Pole olemas toiduainet, mis sisaldaks kõiki vitamiine piisaval hulgal. Et ära hoida vitamiinivaegust, on tähtis süüa mitmekesist ja tasakaalustatud toitu.

Vitamiinid on tundlikud paljude keskkonnamõjutuste suhtes (temperatuur, valgus, õhuhapnik, keskkonna happelisus ja aluselisus, raskemetallid jms). Vitamiinikaod esinevad igasugusel toiduainete töötlemisel- olgu see soolamine, kuivatamine, küpsetamine, praadimine, suitsutamine, keetmine, kääritamine, tükeldamine, pesemine jne.

Vitamiinikadude vähendamiseks tuleks:

  • jälgida optimaalseid tehnoloogilisi parameetreid (aeg, temperatuur, rõhk, pH);
  • pöörata tähelepanu töötlemisoperatsioonide õigele järjekorrale;
  • mitte hoida toiduaineid enne töötlemist kaua õhu käes ja vees;
  • säilitada toiduaineid madalal temperatuuril ja valguse eest kaitstult;
  • kasutada sobivaid töötlemisvahendeid, hoiduda sellistest, mis võiksid olla raskmetallide (vask, raud,tsink) allikaks.

 

 

Pilt: Factumquintus, Wikimedia Commons