Õli kvaliteet ja säilitamine

iDevice ikoon Loe ja jäta meelde!

Taimeõlid peavad olema liigile ja puhastusviisile omase maitse ja lõhnaga, selged ja läbipaistvad. Miinimumtemperatuuril hoidmisel võib taimeõli olenevalt küllastunud rasvhapete sisaldusest pakseneda kuni pooltiheda või tahke konsistentsini ja ülessulamisel muutuda hägusaks. Rafineeritud või rafineerimata õlid on tundlikud soojusele, valgusele ja kokkupuutele hapnikuga.

Rääsunud õli on ebameeldiva lõhna ja kibeda maitsega, ning toitaineväärtus on oluliselt vähenenud.

Kõik õlid tuleb hoida jahedas ja kuivas kohas. Rafineeritud õlid säilivad kuni üks aasta. Rafineerimata pool aastat kuni 8 kuud.

Extra-virgin ja neitsioliiviõli võib hoida kuni 9 kuud pärast avamist.

Seevastu küllastunud õlid, näiteks kookosõli ja palmiõli, võib ohutult säilitada toatemperatuuril.

Toiduõli saab taaskasutada. Seda saab kasutada seebi ja biodiisli valmistamisel.


Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License