Taimeõlid

Taimeõlisid saadakse päevalille-, sinepi - ja rapsiseemnetest, maisiidudest ja oliiviviljadest. Õli eraldatakse toorainest külm- või kuumpressimise teel. Esimesel meetodil saadud õli on heledam ja tal on toorainele iseloomulik maitse ja lõhn. Kuumpressimisel saadud õli on läbipaistvam, kuid värvuselt tumedam. Õli täielikumaks eraldamiseks toorainest kasutatakse veel ekstraheerimist (õli eraldamine lahustite abil).

Pressimisel saadud õlid sisaldavad mitmesuguseid lisandeid. Hõljuvad osakesed eraldatakse filtreerimisega , värv - ja aroomiained erinevate keemiliste puhastusviisidega(rafineerimisega).

Õli "kätte saamiseks" seemnetest/viljadest kasutatakse rasva lahustavat toksilist kemikaali- heksaani. Hiljem küll heksaan aurutatakse õlist välja, kuid täielikult seda eemaldada ei ole võimalik.
Kvaliteetne ja tervislik saab olla vaid rafineerimata, külmpressitud õli. Külmpressitud õli toodetakse mehhaanilise pressimise teel, kemikaale lisamata ja õli kuumutamata. Seemnetest ja viljadest võimalikult suure õlikoguse eraldamiseks pressitakse neid mitu korda. Kõige tervislikum on kahtlemata esmane külmpress - õli märkega "extra virgin". Külmpressitud õli tunneb ära spetsiifilisest lõhnast - oliiviõlil peab olema oliivi lõhn, pähkliõlil pähkli lõhn jne.

Õli liigid

Taimeõlisid liigitatakse puhastamisviiside ja tooraine alusel. Esimese tunnuse alusel jagatakse taimeõlid :

rafineerimata ehk filtreeritud

rafineeritud ehk eraldatud vabad rasvhapped 

desodeeritud eraldatud veel maitse- ja aroomiaineid

Rafineerimata õlisid soovitatakse kasutada külmalt, ülejäänud on universaalse kasutamisega.

Toorainest lähtuvalt on tuntumad õlid igapäevases kasutuses ja toiduvalmistamisel järgmised.


Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License