Sõnastik

Abalone - merikõrvad, hinnatud molluskid

à l´orientale - tegelikult eksitav mõiste. Klassikalise käsitluse järgi tähendab "idamaade päraselt" Prantsusmaast idapoole jäävate riikide kööki. Peamiselt Balkani köögis kasutatavad toorained toidus.

Dashi - laialt levinud puljong Jaapani köögis. Valmistatakse peamiselt kuivatatud tuunikalast ja vetikalehtedest. Kuid tooraineks võib olla ka šiitake.

Dim sum - suupiste, tainataskud Lõuna-Hiinast

Enokitake - Jaapanis kultiveeritav seeneliik. Kuni 10 cm kõrguse peene lumivalge jala ja imetillukese kübaraga. Kasutatakse kuumtöötlemata kujul salatitesse, aga ka suppidesse ja vokiroogadesse.

Gado-gado (gado2) - salat maapähklikastmega Indoneesia köögis

Hoisin kaste - sojakaste Hiinast. Maitset kujundavad sojapasta, küüslauk, seesamiõli, äädikas, tšilli ja vürtsid.

Jiaozi - pelmeenid Põhja-Hiinast

Kassia - Hiina kaneel

Mantou - aurutatud klimbid, rohkem valmistatakse Põhja-Hiinas, kuid tuntud ka mujal

Miso - kääritatud sojaubadest pasta, mida kasutatakse supipõhjades ja toidu maitsestamisel Jaapani köögis.

Nori - kuivatatud merevetikatest pressitud lehed, millesse keeratakse sushi.

Sambal - tšillipasta, võib olla kergelt tükiline. Esmakordselt hakati valmistama Indoneesia köögis. Olenevalt sambali liigist võib olla vähem või rohkem terav.

Sashimi - toores kala Jaapani köögis.

Sate - lihavardad tšilli- või maapähklikastmega Indoneesia köögis.

Sichuani pipar - on pipra-koldpuu viljakestadest saadav vürts. Enne kasutamist eraldatakse viljadest kibedad seemned. Viljakesta maitse on piprane, värskendav ja veidi sidrunimaitseline. Kuulub Hiina viievürtsisegu koostisesse.

Soba - tatrajahust nuudlid või spagetid Jaapani köögis.

Sushi - hapustatud keeduriisist vormitud suupiste Jaapani köögis.

Šiitake - Jaapanis üle 2000 aasta viljeletud seeneliik. Šiitaket on sajandeid kasutatud immuunsüsteemi tugevdamiseks. Vürtsise maitsega seenel on Aasia teadlaste arvates vananemist aeglustav toime, lisaks sellele omab kaitsvat mõju stressi ja kurnatuse kahjulike tagajärgede eest. Võib tarvitada nii toorelt kui kuumtöödeldult, sarnaselt šampinjonidele.

Tamari - sojakaste, mis on valmistatud vaid sojaubadest. Kuna ei sisalda nisu, siis see sojakastme liik sobib ka tsöliaakiat põdevatele inimestele.

Tempura - frititud köögiviljad ja mereannid Jaapani köögis.

Teriyaki - sojakaste Jaapanist, maitsestatud veini, äädika, suhkru ja aasiapäraste vürtsidega. Sobib grillkastmeks.

Tofu - sojakohupiim. Valmistatakse erineva kõvadusega, süüakse nii toorelt kui küpsetatult.

Tsukemono - marineeritud köögiviljad Jaapani köögis.

Vasaabi - terava maitsega pulber rohelise mädarõika juurest. Sellest valmistatakse sinepit.

Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License