Mineraalainete allikad ja tähtsus
Mineraalained
Mineraalelemendid etendavad organismis tähtsat rolli, seepärast on oluline, et meie igapäevane toit sisaldaks neid piisavas koguses.
Seleen Se
Tähtis antioksüdant!
Teeb kahjutuks toksilisi metalle ja kantserogeenseid ühendeid
(nt. elavhõbe, kaadmium) viies nad sellisesse vormi, mis
uhutakse organismist välja.
Allikad: küüslauk, sibul, kala, koorikloomad, punane liha, punased viinamarjad, brokkoli, töötlemata nisuterad ja teravili, munad, siseorganid, kanaliha, aedviljad.
Boor B
Teeb koostööd kahe tähtsa mineraaliga: Ca ja
Mg pannes aluse tugevatele luudele ja hammastele.
Osteoporoosivastane.
Allikad: puu- ja aedviljad, kuivatatud puuviljad.
Ei leidu lihatoitudes.
Kaltsium Ca
Inimkehas kõige rikkalikumalt esindatud mineraal. 99%
Ca asub hammastes ja luudes.
Teda vajatakse:
- tugevate luude ja hammaste ehitamiseks;
- iga keharaku normaalseks funktsioneerimiseks;
- lihaste kontraheerumiseks;
- vere hüübimiseks;
- rakumembraanide alalhoidmiseks.
Ca liikumist rakkude vahel reguleerib Mg.
Allikad: piim, jogurt, pudruhelbed, lõhe, luudega sardiinid.
Valgu tarbimise tõstmine suurendab uriiniga eralduva
Ca hulka, seega valgurikas toit viib organismist Ca välja.
Kaltsiumi imendumist pidurdab alkohol.
Imendumist soodustab laktoos, seega piimatoodete tarbimine.
Uuringud on näidanud, et Ca on potentne kolesterooli hävitaja,
samuti võib ta alandada vererõhku ning hoiab ära
osteoporoosi.
Magneesium Mg
Organismis vajatakse teda:
- luude ehitamiseks;
- valkude töötlemiseks;
- lihaste energia vabastamiseks;
- kehatemperatuuri reguleerimiseks;
- C vitamiini, Ca, P, Na ja K ainevahetuseks;
- südamelöökide reguleerimiseks.
Magneesium lõdvestab veresooni, C seevastu põhjustab kokkutõmbumist. Liiga vähe Mg võimaldab Ca ja Na kuhjumist, mis häirib vereringet, põhjustab vererõhku.
Allikad: nisukliid, täisterad, rohelised lehtköögiviljad, piim, liha, oad, banaanid, aprikoosid, sinepipulber, karripulber, kookos.
Mangaan Mn
Aitab aktiveerida C vitamiini, biotiini ja tiamiini kasutamist
kontrollivaid ensüüme.
Tähtis osatäitja toidu ainevahetuses ning rasvhapete
ja kolesterooli produtseerimisel. Teda vajatakse ka närvisüsteemi
normaalseks funktsioneerimiseks ja suguhormoonide tootmiseks.
Kuulub antioksüdantide hulka.
Allikad: pähklid, täisterad, rohelised lehtköögiviljad,
herned, peedid, munakollased.
Fosfor P
Fosforit leidub igas rakus. Ta osaleb hammaste, luude ülesehituses,
energia vabastamises toidust, geneetilise materjali ülesehitamises,
rakumembraanide ja ensüümide moodustamises.
Organismi Ca - P tasakaal peab olema 2:1. Fosforivaegust esineb
ülimalt harva.
Kaalium K
Teeb organismis koostööd Na-ga veetasakaalu reguleerimiseks
ja südamerütmi normaliseerimiseks. Vajalik lihaste
ja närvide normaalseks
funktsioneerimiseks.
NB! Neerukahjustuste korral ei tohi süüa K -rikast
toitu.
Allikad: kartul, kõrvits, aprikoos, jogurt, banaan, aeduba, apelsinimahl, kuivatatud ploomid.
Jood I
Abistav element kilpnäärme funktsioneerimisel. Vaegus lõpeb hüpotüreoidismiga (alatalitlusega), mida iseloomustab unisus, kilpnäärme suurenemine, kaalus juurde võtmine, külmatunne.
Allikad: mereannid, meretaimed, jodeeritud sool, pruunvetikas.
Raud Fe
Vajatakse hemoglobiini, punaste vereliblede, müoglobiini,
lihastes leiduva punase pigmendi ja teatud ensüümide
tootmiseks.
Loomsetes produktides leiduv raud on kergemini omastatav, kui
taimsetes produktides sisalduv, seega taimetoitlasi võib
ohustada rauavaegus.
Raua imendumist soodustab C vitamiin, Ca ja kofeiin aga
takistavad.
Rauavaene toit põhjustab aneemiat, lastel õppimisraskusi,
väsimust, külmatunnet, langenud immuunsust. Raualiig
viib aga südameveresoonkonna haigusteni ja on oksüdatiivse
stressi allikaks.
Allikad: petersell, veri, halvaa, maks, nisukliid, õllepärm,
kõrvitsaseemned, verileib, neerud, läätsed,
kuivatatud paprika, oad, müsli,maasikad.
Kroom Cr
Teeb koostööd insuliiniga glükoosi ainevahetuses. Stimuleerib kõhunäärme beetarakke tootma rohkem insuliini.
Allikad: õllepärm, brokkoli, sink, kalkuniliha,
viinamarjamahl, koorikloomad.
Vask Cu
Osaleb organismis leiduva raua muutmisel hemoglobiiniks. Aitab hoida luud, veresooned ja närvid terved ning immuunsussüsteemi normaalselt funktsioneerivana. Võib vähendada artriidi sümptomeid (liigesevalud ja jäikus).
Allikad: koorikloomad, nisuterad, oad, pähklid, igasugused
seemned, ploomid, vasika- ja veisemaks.
Fluor F
Oluline hammaste ja luude moodustumisel. Tähtis hambaaukude
ennetamisel.
Allikad: mereannid, želatiin, joogivesi.
Naatrium Na
Tähtis element veres. Koos K säilitab organismi
veetasakaalu.
Allikas: keedusool.
Liigne keedusool võib põhjustada kõrget
vererõhku, mao- ning teisi sooltevähi vorme.
Tsink Zn
Omab tähtsat rolli rakkude pooldumisel ja remontimisel. Seega suur tähtsus haavade paranemisel. Zn vahendab maitse- ja lõhnatundmist, tõstab immuunsust. Väga oluline meestele spermatogeneesis.
Allikad: lambakarbonaad, austrid, sealiha, maks, munad, õllepärm,
piim, oad, nisukliid, kõrvitsaseemned.
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License