Milleks meile toidurasvad?

iDevice ikoon Loe ja mõtle!

Toidurasv on väga vajalik. Organismis toimub pidev vedeliku ringlus ning toitainete imendumine rakumembraanide kaudu. Viimased on aga ehitatud rasvadest ja valkudest, milleta rakud elada ei saa.

Rasvade ülesandeks on energia andmine ning osalemine keha soojaregulatsioonis, nad on osalised närvisüsteemi ja aju töös, võimaldavad organismil saada mitmeid rasvlahustuvaid vitamiine (A-, D-, E- ja K-vitamiin), tagavad rinnapiima tekke, on olulised komponendid paljudes hormoonides ning kaitsekehade tekkes.

Rasvhapped on ka kõige vajalikumad toitained lapse kasvuks ja arenguks ning aitavad vanemas eas ennetada toidust tingitud kroonilisi haigusi. Kuna toidurasvu on erinevaid, siis peaks nende vahekorrast toiduvalikul kinni pidama.

Kokku peab täiskasvanud inimene saama rasvadest 25-30% päevasest toiduenergiast: 10% võiks olla tahket rasva ehk küllastatud rasvhappeid ning 20% vedelaid ehk küllastamata rasvhappeid. Küllastamata rasvhapped jagunevad omakorda kaheks: monoküllastamata ja polüküllastamata rasvhapped, mis kaitsevad südant ja hoiavad vere kolesteroolisisalduse taset ning aitavad ennetada mitmeid haigusi.

Normaalne inimtoit peab kindlasti sisaldama rasva. Toidurasva liigtarbimine võib tõsta erinevate haiguste riskitaset. Samas põhjustab ka kestev rasvavaba toit mitmeid probleeme.

Kahjuks annab rasvarikaste toitudega priiskamine rohkem kaloreid kui süsivesikute nautimine. Selle ebasoovitud tagajärg on ülekaalulisus.


iDevice ikoon Jäta meelde!
  • Toidurasvad on inimorganismile kontsentreeritud energiaallikaks. Üks gramm rasva annab ligikaudu 9 kcal energiat.
  • Toidurasvad on rakus olulisteks ehitusaineteks. Organite ümber moodustuv rasvakiht kaitseb neid põrutuste eest.
  • Toidurasvad varustavad organismi rasvlahustuvate vitamiinidega ning on vajalikud nende imendumiseks ja transpordiks kehas.
  • Toidurasvadel on puhastav toime. Nad on olulised sapi väljutamiseks soolde, vastasel korral peetub sapp sapipõies ja võivad moodustuda sapikivid.
  • Rasv on toidu aroomiainete kandja ja täiskõhutunde tekitaja.
  • Rasvata on toit tuimem ja maitsetum.


Toidu rasvaallikad on leiva katteks ja toiduvalmistamisel kasutatavad ehk lisatavad toidurasvad ning toiduainetes sisalduvad rasvad.

Soovitatav on, et leiva katteks ja toiduvalmistamisel kasutatav rasv kokku ei ületaks poolt päevasest rasvakogusest. Rasvakoguse hindamiseks jälgi nii nähtava rasva kui ka peidetud rasva hulka. Hulgaliselt peitrasva võib leiduda näiteks juustudes, vorstitoodetes, saiakestes.

Oma igapäevases toidus peaksime me piirama rasvaste piimatoodete ja rasvase liha tarbimist, kasutama rohkem õli ja pehmeid margariine.


Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License