Eelkate

Laua eelkatte tegemisel on oma kindlad reeglid ja järjekord:

  1. Laud kaetakse linadega.
  2. Asetatakse kohale toolid.
  3. Asetatakse kohanäitamistaldrikud, kui neid pole, siis suured praetaldrikud.
  4. Laud kaetakse söögiriistadega (NB! kõige äärmised on kõige ennem kasutatavad).
  5. Kui kasutatakse võid, siis asetatakse võinuga.
  6. Asetatatakse klaasid, alustades sisemisest klaasist.
  7. Leivataldrik.
  8. Volditakse salvrätid ja asetatakse taldrikutele.
  9. Maitseained ja vajadusel hambaorgid.
  10. Kui laud on ettetellitud, siis silt "Tellitud". Sildi kiri peab olema sisenejate poole.
  11. Enne külaliste saabumist võib panna leiva ja saia.

Laua eelkatte puhul on järgmised reeglid:

  • Laua eelkate peab olema kliendi tooli keskjoonega võrdne.

  • Kahvlid asetatakse vasakule, harud ülespoole, noad paremale, tera vasakule.
  • Lauanõud on lauaservast 1,5-2 cm kaugusel.
  • Nuga ja kahvel ei tohi olla taldriku serva all. Kui eelkatte taldrikut pole, siis tuleb jälgida, et praetaldrik mahub söögiriistade vahele.
  • Desserdi söögiriistad pannakse taldriku taha, lusikas ja nuga varrega paremale, kahvel vasakule poole.
  • Leivataldriku keskjoon ühtib praetaldriku keskjoonega või peavad ühtima nende ülemised servad.

Eelkatte liigid:

  • minimaalne eelkate,
  • ettetellitud ja kompleksmenüüde eelkate,
  • mitmekäiguline bankettide täielik eelkate.

Minimaalne eelkate on tunud prantsuse keelest a-la-carte- eelkattena

Minimaalne eelkate

hommikusöögilauale

Minimaalne eelkate

lõuna- ja õhtusöögiauale

Lõplik eelkate
  • suupistesöögiriistad
  • leivataldrik
  • üldklaas (veeklaas)
  • salvrätt
  • suupiste-ja praesöögiriistad
  • suupiste-ja leivataldrik
  • üldklaas (veeklaas)
  • salvrätt
Kui menüü on varem teada

NB! Kui on tellitud supp, siis võib eelkattes olla ka supilusikas (vt fotot).

Täielik eelkate oleneb banketi liigist ning menüüst.

Ladusa ja kiire teenindamise nimel pannakse lauale:

  • kõik vajalikud söögiriistad
  • klaasid
  • suupiste-, leiva-ja kohanäitamistaldrikud
  • salvrätt
  • nimekaart
  • individuaalne menüü
  • maitseained
  • lauakaunistus

Kohvi- ja teelaua eelkate oleneb sellest, mida nende jookide juurde tellitakse.

  • Ainult kuum jook, siis on tass otse kliendi ees, tassikõrv ja lusikas on paremale poole. Likööri või konjakiklaas pannakse üles paremale. Saiakeste tellimisel pannakse leivataldrik tassist vasakule (joonis a).
  • Kui lisaks kuumale joogile tellitakse veel ka süüa, siis pannaks ekliendi ette madal desserttaldrik, selle kõrvale söögiriistad ja kohvitass paremale (joonis b ja c).

Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License