Eelkate
Laua eelkatte tegemisel on oma kindlad reeglid ja järjekord:
- Laud kaetakse linadega.
- Asetatakse kohale toolid.
- Asetatakse kohanäitamistaldrikud, kui neid pole, siis suured praetaldrikud.
- Laud kaetakse söögiriistadega (NB! kõige äärmised on kõige ennem kasutatavad).
- Kui kasutatakse võid, siis asetatakse võinuga.
- Asetatatakse klaasid, alustades sisemisest klaasist.
- Leivataldrik.
- Volditakse salvrätid ja asetatakse taldrikutele.
- Maitseained ja vajadusel hambaorgid.
- Kui laud on ettetellitud, siis silt "Tellitud". Sildi kiri peab olema sisenejate poole.
- Enne külaliste saabumist võib panna leiva ja saia.
Laua eelkatte puhul on järgmised reeglid:
|
|
Eelkatte liigid:
- minimaalne eelkate,
- ettetellitud ja kompleksmenüüde eelkate,
- mitmekäiguline bankettide täielik eelkate.
Minimaalne eelkate on tunud prantsuse keelest a-la-carte- eelkattena
Minimaalne eelkate hommikusöögilauale |
Minimaalne eelkate lõuna- ja õhtusöögiauale |
Lõplik eelkate |
|
|
Kui menüü on varem teada |
NB! Kui on tellitud supp, siis võib eelkattes olla ka supilusikas (vt fotot).
Täielik eelkate oleneb banketi liigist ning menüüst.
Ladusa ja kiire teenindamise nimel pannakse lauale:
- kõik vajalikud söögiriistad
- klaasid
- suupiste-, leiva-ja kohanäitamistaldrikud
- salvrätt
- nimekaart
- individuaalne menüü
- maitseained
- lauakaunistus
Kohvi- ja teelaua eelkate oleneb sellest, mida nende jookide juurde tellitakse.
- Ainult kuum jook, siis on tass otse kliendi ees, tassikõrv ja lusikas on paremale poole. Likööri või konjakiklaas pannakse üles paremale. Saiakeste tellimisel pannakse leivataldrik tassist vasakule (joonis a).
- Kui lisaks kuumale joogile tellitakse veel ka süüa, siis pannaks ekliendi ette madal desserttaldrik, selle kõrvale söögiriistad ja kohvitass paremale (joonis b ja c).
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License