Klaasid
Klaasid jagatakse kahte suurde rühma:
- jalaga klaasid ja
- jalata klaasid.
Jalaga klaasid:
Üldklaas e joogiklaas on mõeldud vee, piima, kalja, mahla, gaseeritud jookide joomiseks. |
Valge veini klaas -valge veini joomiseks. |
|
|
Punase veini klaas - punase veini joomiseks. | Šampanja klaas- vahuveinide ja šampuse joomiseks. |
|
|
Aroomiklaas- konjaki, brändi joomiseks. |
Kokteiliklaas- martiinide, aperatiivide joomiseks. |
Jalata klaasid:
- Napsiklaasid
- Viskiklaas- puhta viski, džinni ja rummi serveerimiseks
- Highball klaasid - pikkade drinkide joomiseks
- Tumbler klaas- mahla ja mahlajookide joomiseks
- Õlleklaas- heledate õllede joomiseks
Higball klaas |
Õlleklaas |
|
Klaaside pesemine ja poleerimine
Klaase tuleb pesta ja loputada võimalikult kuumas vees, sellisel juhul ei jää neile veepiiske peale. Klaase tuleb poleerida soojalt.
NB! Poleerimisel tuleb olla väga ettevaatlik, et klaasi jalga ei murraks. Kitsaid klaase, kuhu käsi sisse ei mahu, poleeritakse pika pulga otsa mähitud rätikuga.
Klaaside poleerimisel ei tohi klaasi sisse hingata, vaid vajadusel kasutatakse niisutamiseks kuuma veeauru: selleks hoitakse klaasi kuuma veeauru kohal, kuni see muutub uduseks ja siis poleeritakse.
Klaasi puhtust kontrolli vastu valgust hoides.
Klaaside kasutamise kümme käsku:
- Kõrvalda kasutusest katkised klaasid.
- Väldi klaaside omavahelist kokkupõrkamist.
- Klaase laualt ära koristades ära kunagi haara neid servast, kanna klaase kandikuga.
- Klaase hoia ainult jalast.
- Ära pane klaase üksteise sisse ega otsa.
- Laudu koristades vii ära kõigepealt klaasid.
- Kui serveerid kuumi jooke, eelsoojenda klaase kuuma veega.
- Ära pane klaaside sisse söögiriistu.
- Enne nõudepesu viska klaasist välja jää, lase klaasil toatemperatuurini soojenda ja siis alles pese.
- Vaata, et teenindamise ajal oleks piisav klaaside tagavara.
Klaaside paigutamine laual:
- Klaaside paigutus peab olema hästi kompaktne.
- Kui eelkattes ei ole magustoidu riistu, paigutatakse klaasid keskjoonest paremale.
- Kui eelkattes on magustoidu söögiriistad, paigutatakse klaasid praenoa joonest paremale selliselt, et vasakpoolseim klaas asub noast umbes 1 cm kaugusel.
- Klaasid paigutatakse nii, et esimese toidu klaas on kõige esimene. Selle kõrval on järgmise toidu klaas jne.
- Veejoomise klaas peab olema asetatud kõige käepärasemasse kohta.
- Klaasid võivad asetseda reas, paralleelselt laua servaga või 45 nurga all.
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License