Lauanõud, söögiriistad
Tänapäeval kuuluvad lauanõud kõigi söögikordade juurde, kuid veel Keskaegses Euroopas nn. tänapäevaseid nõusid ei tuntud. Kasutati hoopis ühekordsete nõude eelkäijaid ja söödi toitu suurtelt leivaviiludelt, mis pärast ise ära söödi või anti loomadele.
Taldrikud
Tänapäeval on väga erineva kujuga taldrikuid; ümaraid, ovaalseid, neljakandilisi
LEIVATALDRIK e väike taldrik, umbes 15 cm diameetriga. kasutatakse leiva, koogi,
saiakest, tordi serveerimiseks. Kasutatakse ka joogikannude ja
portsjonnõude alustaldrikuks. |
|
KESKMINE TALDRIK- kasutatakse eel-ja järelroa söömiseks. Kasutatakse ka portsjonnõude ja supitaldrikute alustaldrikuks. |
|
SUURTALDRIK e. pearoataldrik- kasutatakse pearoogade serveerimiseks, serveerimiskausside alustaldrikuks |
|
SUPITALDRIK- kasutatakse suppide söömiseks. Pannakse alustaldrikule. | |
PULJONGITASS - kasutatakse suppide, püreesuppide söömiseks. Pannakse alati alustaldrikule nii, et tasskõrv oleks vasakule pööratud. |
Tassid
KOHVITASS, TEETASS, KRUUSID - kasutatakse vastavate jookide joomiseks,
asetatakse lauale alustaldrikutega ja sööjast paremale. Tassikõrv peab
olema suunatud kella nelja suunas. |
|
Söögiriistad
- pearoa kahvel ja -nuga
- eelroa kahvel- ja nuga
- järelroa kahvel ja nuga e. väike nuga ja kahvel- järelroogade, juustu, puuviljade söömiseks
- kalanuga ja kahvel- kalaroogade söömiseks
- supilusikas- suppide söömiseks
- jäelroalusikas- järelroogade söömiseks, selgete suppide, püreesuppide söömiseks
- teelusikas- kohvi, tee segamiseks, puuviljasalatite, kookide, tortide söömiseks
- mokalusikas- kuulub mokatassi juurde kohvi segamiseks
Serveerimisvahendid ja tõstmisvahendid
- võinuga- leivale või või võiete määrimiseks
- supikulbid- suppide tõstmiseks
- kastmekulbid- kastmete tõstmiseks
- tangid või näpitsad- salatite, külmade suupistete, sojade roogade, kondiitritoodete tõrtmiseks
- salatilusikad- salatite tõstmiseks
- lusikad, kahvlid- külmade suupistete ja kuumade roogade tõstmiseks
Muud vahendid
- Kohvikeetjad
- kumad alused- toidu soojas hoidmiseks
- väikesed kaanega suletavad marmiidid- soojade suupistete ja suppide jaoks
- külmad plaadid- jahutavatele jookidele
Söögiriistade paigutus
Söögiriistad võivad asetseda lauaservast:
- ühel kaugusel
- olla nurga all
- olla vee kujuliselt, (vaata jooniselt).
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License