Lauanõud, söögiriistad

 

 

Tänapäeval kuuluvad lauanõud kõigi söögikordade juurde, kuid veel Keskaegses Euroopas nn. tänapäevaseid nõusid ei tuntud. Kasutati hoopis ühekordsete nõude eelkäijaid ja söödi toitu suurtelt leivaviiludelt, mis pärast ise ära söödi või anti loomadele.

Taldrikud

Tänapäeval on väga erineva kujuga taldrikuid; ümaraid, ovaalseid, neljakandilisi

 

 

 

LEIVATALDRIK e väike taldrik, umbes 15 cm diameetriga. kasutatakse leiva, koogi, saiakest, tordi serveerimiseks. Kasutatakse ka joogikannude ja portsjonnõude alustaldrikuks.

KESKMINE TALDRIK- kasutatakse eel-ja järelroa söömiseks. Kasutatakse ka portsjonnõude ja supitaldrikute alustaldrikuks.

SUURTALDRIK e. pearoataldrik- kasutatakse pearoogade serveerimiseks, serveerimiskausside alustaldrikuks

SUPITALDRIK- kasutatakse suppide söömiseks. Pannakse alustaldrikule.
PULJONGITASS - kasutatakse suppide, püreesuppide söömiseks. Pannakse alati alustaldrikule nii, et tasskõrv oleks vasakule pööratud.  

 

Tassid

KOHVITASS, TEETASS, KRUUSID - kasutatakse vastavate jookide joomiseks, asetatakse lauale alustaldrikutega ja sööjast paremale. Tassikõrv peab olema suunatud kella nelja suunas.

Söögiriistad

  • pearoa kahvel ja -nuga
  • eelroa kahvel- ja nuga
  • järelroa kahvel ja nuga e. väike nuga ja kahvel- järelroogade, juustu, puuviljade söömiseks
  • kalanuga ja kahvel- kalaroogade söömiseks
  • supilusikas- suppide söömiseks
  • jäelroalusikas- järelroogade söömiseks, selgete suppide, püreesuppide söömiseks
  • teelusikas- kohvi, tee segamiseks, puuviljasalatite, kookide, tortide söömiseks
  • mokalusikas- kuulub mokatassi juurde kohvi segamiseks

Serveerimisvahendid ja tõstmisvahendid

  • võinuga- leivale või või võiete määrimiseks
  • supikulbid- suppide tõstmiseks
  • kastmekulbid- kastmete tõstmiseks
  • tangid või näpitsad- salatite, külmade suupistete, sojade roogade, kondiitritoodete tõrtmiseks
  • salatilusikad- salatite tõstmiseks
  • lusikad, kahvlid- külmade suupistete ja kuumade roogade tõstmiseks

Muud vahendid

  • Kohvikeetjad
  • kumad alused- toidu soojas hoidmiseks
  • väikesed kaanega suletavad marmiidid- soojade suupistete ja suppide jaoks
  • külmad plaadid- jahutavatele jookidele

Söögiriistade paigutus

Söögiriistad võivad asetseda lauaservast:

  • ühel kaugusel
  • olla nurga all
  • olla vee kujuliselt, (vaata jooniselt).

Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License