Puuvilja- ja marjakonservid
Kompotte valmistatakse tervest või tükeldatud puuviljadest ja marjadest. Valmistatakse ühest toorainest või seguna(mitmest viljast).Viljad valatakse üle suhkrusiirupiga.
Puuvilja -ja marja püree on riivitud puuvilja ja marja mass, mida tihendatakse.
Puuvilja- marja kastmed saadakse puuvilja- marjapüree keetmisel, lisatakse kuni 10% suhkrut.
Toorhoidiseid nimetatakse ka toormoosiks saadakse marjade hõõrumisel suhkruga.
Moosid nimetatakse ka džemmideks ,sisaldavad kuni 60% suhkrut ,pektiin (tarretav aine), sidrunihapet, aroomiaineid, lisatakse konserveerimisaineid.Valmistatakse ühest või mitmest toorainest.
Keedis on moosiga võrreldes vedelama konsistensiga. Saadakse marjade keetmisel suhkrusiirupis.
Mahlad saadakse toorainest pressimise või aurutamise teel.Toormahl on väga rikas vitamiinide ja mineraalainete rikas.
Konsentreeritud mahl saadakse vee välja aurutamisel toormahlast.
Täismahl saadakse konsentreeritud mahlale 50% vee lisamisega, suhkrut ei lisata.
Viljalihaga mahl ehk mehu valmistatakse viljadest, mille viljaliha sisaldab palju vitamiine ja mineraalaineid. Viljalihas asuv tselluloos mõjub organismi puhastavalt ja aitab vähendada vere kolesteroolisisaldust.
Nektar on 25-75% mahl. lisatakse vett, suhkrut ja aroomiaineid.
Mahlajook on 10-15% mahl,lisatakse vett, suhkrut ja aroomiaineid.
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License