Retseptid
Besee põhjad 2tk
400g vahukoor
100g suhkrut
kaunistuseks värske piparmündi lehti
Vahusta vahukoor suhkruga.Vahukoore kogusest pool määri besee põhjale, edas laota värsked põldmarjad, panee veel peale teine pool vahukoort.Murra väikesteks tükkideks teine besee põhi ja pudista kõige peale. Lase külmkapis koogil seista umbes pool tundi ja serveeri.
400g kohupiimapastat
200g vahukoort
300g vaarikaid
100g suhkrut
Vahusta vahukoor suhkruga, lisa vahustatud koorele õrnalt segades kohupiimapasta. Maitsesta saadud segu suhkru ja vaniljega. Kaunista vaarikatega. Kaunistuseks võid veel peale raputada kaneeli, kakaod ja riivitud šokolaadi.
Kirsimoos
1 kg kividest puhastatud kirsse
2 dl vett
500 g suhkrut
Valmistamine
Pane vesi ja suhkur potti, kuumuta keemiseni.
Lisa puhastatud kirsid. Keeda tasasel tulel ilma kaaneta potis 45 minutit.
Jaota purkidesse ning kaaneta.
Kirsimarmelaad
2 kg kirsse
800 g moosisuhkrut
8 dl vett
1 sidrunit
Valmistamine
Pese kirsid, eemalda kivid.
Laota kirsid, suhur, vesi ja sidrunimahl kihiti potti. Keeda nõrgal tulel umbes 20 minutit, sega aeg-ajalt.
Lase 15 minutit jahtuda, siis pane hoolega pestud kuumutatud purkidesse ning kaaneta.
Säilita jahedas.
Punane marjakompott
1 kg punaseid marju (vaarikad, kirsid, maasikad, põldmarjad, mustad ja punased sõstrad)
110 g suhkrut
5 sl vett
Valmistamine
Pese ja puhasta marjad.
Võta suur pott, kuhu kõik marjad mahuksid.
Pane potti vesi ja suhkur. Kuumuta tasasel tulel pidevalt segades.
Kui suhkur on lahustunud, lisa marjad ja sega marju suhkrusiirupis.
Kuumuta, kuni marjad pehmenevad ja marjadest eraldub mahla.
Lase kompotil jahtuda.
Serveeri jäätisega.
Puuvilja-marjakompott
750 g puuvilju ja marju
vett
1 dl suhkrut
2 kuni 3 sl maisitärklist või
kartulitärklist
Valmistamine
Pese ja puhasta (vajadusel koori) marjad, lõika puuviljad pisemateks tükkideks.
Keeda nõrgal tulel veega pehmeks.
Vett võtta maasikatele 1,5 dl, tikritele-rabarbritele 4 dl, õunapüreele 2 sl.
Maitsesta vähese suhkruga.
Sega maisi- või kartulitärklis vähese veega ja lisa segades. Kui kasutad maisitärklist, siis keeda kompott läbi.
PS: Kui kasutad kartulitärklist, võta pott enne tärklise lisamist tulelt.
PS: Õunakompotile ei ole vaja tärklist lisada.
Valmis kompott vala kaussi ja puista suhkruga üle.
Kirsikompott
Kirsid
Suhkur
Pestud, ilma varteta kirsid laduda eelnevalt kuuma veega pestud purkidesse. Kui purgid kirsse täis, valada neile peale siirup. Kuuma siirupit täis purgid tõsta ettevaatlikult suurde potti, mille põhja on pandud kas spetsiaalne rest või kokku pandud käterätti. Lihtsalt poti põhja ei või panna, siis võivad purgid katki minna.
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License