Tangained nisust

 
Nisutang Manna
Nisukliid
Bulgur
 
Pilt citystore.ee Pilt Veskimati.ee Pilt Veskimati.ee
Pilt Vikipediast
 

Nisu töötlemisel saadakse: jahu, helbeid, mannat, termotange, bulgurtange (aurutatatud ning tulel kuivatatud tangud) ja kliisid

Nisukruubid: kooritud või lihvitud viljaterad. Vajavad enne keetmist 12 tundi leotamist.

Nisutangud: saadakse kooritud või lihvitud viljateradest purustamise teel vastavalt purustamise astmele eristatakse jämetangu ja peentangu. Leotamine kiirendab valmimist.

Bulgur: kooritud nisutera töödeldakse mõne tuhande aasta vanuse Lähis-Idast pärit meetodi järgi. Poolpehmeks aurutatud terad kuivatatakse ning purustatakse.Saadakse pähklimaitseline, kiiresti valmiv, kergelt läbipaitsev tang. Bulgurit keedetakse (30 min.) või leotatakse kuumas vees (1 tund). Tuntuim bulguriga rahvusroog on Liibanonist pärit salat tabbouleh (peterselli, tomati, mündi, õli ja sidrunimahlaga).

Nisuhelbed: saadakse lihvitud nisuteradest, mida keedetakse suhkrusiirupis, kuhu on lisatud soola. Järgneb kuivatamine, pressimine ja praadimine.

Manna: saadakse kõrvaltootena nisust erinevate jahude jahvatamisel. Manna jahvatatakse tera keskosast ehk tuumast. Kõrge toiteväärtusega mannat valmistatakse väga küpsetest teradest. Kuna mannas on kõige vähem tselluloosi, leiab see tangaine kasutust lastetoitlustuses. Sobib putrude, suppide, klimpide ja keedetud vahtude (mannavaht) valmistamiseks. Mida sõredam (jämedam) on manna, seda kergemini läheb mannavaht vahtu.

Kuskus - kõvanisust jahvatatud manna segatakse jahuga, piserdatakse külma soolase veega, seejärel pressitakse või rullitakse segu väikesteks peeneteks terakesteks. Kuskussi ei keedeta vaid lastakse tulises vees 5 min. paisuda. Kuskuss pehmeneb kiiresti, sest seda on juba kuumutatud. Traditsiooniline kuskuss aurutatakse. Tarvitatakse toiduks peamiselt Põhja-Aafrika riikides.

Kuskusi tutvustust ja valmistamist vaata siit

Nisukliid: kasulikud oma suure kiudainete sisalduse tõttu,8 g kestainet 100 g kohta. Inimene vajab 30 g kestainet päevas. Kliides on palju rauda, kaaliumi ja B-vitamiine. Kliid soodustavad seedimist ja puhastavad soolestikku. Kliides võib paneerida mitmesuguseid tooteid veel võib kliisid süüa jogurtiga (1 sl/1kl), või lisada erinevate küpsetiste taignasse.

Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License