Tangained odrast


Odrakruup Odra jämetang Odra peentang Odrahelbed Odrajahu
Pilt toidutare.ee
Pilt Veskimati.ee
Pilt Veskimati.ee
Pilt Veskimati.ee
Pilt Veskimati.ee

Odrakruupi saadakse, kui terast eraldatakse ainult väliskest (sõkal). Kruubid lihvitakse. Need on kõige toitvamad tangained odrast, sest eemaldatud on väga vähe toitaineid. Kruubid keevad kaua pehmeks (leotamine lühendab keetmisaega). Sobib purtude, mulgikapsa ja erinevate suppide valmistamiseks (henesupp, hapukapsasupp, külasupp, rassolnik jne.)

Jämetangu saadakse kestast täiesti eraldatud odrateradest purustamise teel. Sellisel kujul on tang kaotanud osa toitaineid, eriti vitamiine ja mineraalaineid. Keeb pehmeks 45 minutiga, paisub 5-6 korda.

Peentangu saadakse samamoodi nagu jämetangu, lihtsalt purustatakse odratuumad veelgi peenemaks.Toiteväärtus on väiksem.

Odrahelbed tehakse kooritud odratangust. Tuumad aurutatakse ja seejärel valtsitakse helvesteks.

Odrajahu saadakse kooritud odratuumast jahvatamise teel. Jahu on peene jahvatusega hallikaspruuni värvi. Odrajahu sisaldab küll kleepvalku, kuid seda on vähe ja leib küpsetamise ajal oluliselt ei kerki. Odrajahust taigen on rabe. Kasutatakse karaski (soodaga lame küpsetis) küpsetamiseks, teiste jahude lisandina ja putrude ning odrajahuvahu valmistamiseks.

iDevice ikoon Tähtis

Ränisisalduse tõttu suudavad tangained odrast toita inimorganismis kõike, mis vajab elastsust - nahka, limaskesti, kõõluseid, sidekude, liigeseid, selgrookõhre.


Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License