Piimatooted
Rõõska koort valmistatakse 10, 35,38 %.
Olenevalt kasutusest nimetatakse 10% kohvikooreks ja 35 %,38 % vahukooreks.
Jäätis on külmutatud magustoit, mis on tavaliselt valmistatud piimast või koorest ning muudest maitse- ja lisaainetest, nagu suhkur, vanilje, karamell, kakao, šokolaad jne. Võidakse kasutada ka kunstlikke maitse- ja värvaineid looduslike asemel või neile lisaks.
Jäätise valmistamisel külmutatakse koostisainete segu, seda pidevalt aeglaselt segades, et tulemus oleks kreemjas ning ilma jäätükkideta.
Vaata Eesti Piimandusmuuseumi jäätiseteo videot!
Piimakonservid on
kondenseeritud ja kuivatatud piimatooted.
Kondenseerimine ehk kontsentreerimine on piima, lõssi, rõõsa koore aurutamine vaakumaparaadis, mille käigus eraldatakse suurem osa vett. Konserveerimise eesmärgil lisatakse suhkrut. Lisanditena lisatakse kakaopulbrit ja kohvi.
Teine konserveerimise moodus on steriliseerimine. Sel juhul kondenseeritakse toorainet suurema tiheduseni, pakendatakse ja steriliseeritakse. Suhkrut ei lisata.
Säilitamise garantiiaeg on kuni 1 aasta.
Saadakse tooraine kuivatamisel pihustus ja kontaktmeetodil, mille tulemusel saadakse pulber. Toorainena kasutatakse piima, rõõska koort, lõssi.
Pihustusmeetodil saadud pulber lahustub vees paremini. Kohvi valgendamiseks mõeldud pulbritele lisatakse aroomi- ja maitseaineid.
Piima taastamiseks võetakse 25 - 35 g piimapulbrit 200g sooja vee kohta.
Säilitatakse temp. 0 - 10´kuni 8 kuud.
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License