Või
Võid saadakse rõõsast koorest erinevat tüüpi võimasinate abil. Sisaldab A-,D-,E- ja B2-vitamiine, 0,6% valku ja 0,95 süsivesikuid. Või kujutab endast rasva ja vee looduslikku emulsiooni, kus emulgaatoriks on rasvadega kaasnev letsitiin. Samuti kaasneb võis leiduvate rasvadega kolesterool.
Või liigid on:
- rõõsakoorevõi vähemalt 85% rasva ja mitte üle 16% vett.
- Vähesoolane rõõsakoorevõi vähemalt 81,5% rasva mitte üle 16% vett ja mitte üle 1% keedusoola.
- Eesti või -lisatud piimhappebaktereid ja rasva vähemalt 82,5%,
- eesti taluvõie on vähendatud rasvasisaldusega, lisatud juuretis ja rasvasisaldus vähemalt 72%, vett mitte üle 25%.
- Valmistatakse ka lisanditega (kakaoga, puuviljasiirupiga), sulatatud ja vadakuvõid.
Vaata Eesti Piimandusmuuseumi videot Võitegu Imaveres!
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License