Või

 

Võid saadakse rõõsast koorest erinevat tüüpi võimasinate abil. Sisaldab A-,D-,E- ja B2-vitamiine, 0,6% valku ja 0,95 süsivesikuid. Või kujutab endast rasva ja vee looduslikku emulsiooni, kus emulgaatoriks on rasvadega kaasnev letsitiin. Samuti kaasneb võis leiduvate rasvadega kolesterool.

Või liigid on:

  • rõõsakoorevõi vähemalt 85% rasva ja mitte üle 16% vett.
  • Vähesoolane rõõsakoorevõi vähemalt 81,5% rasva mitte üle 16% vett ja mitte üle 1% keedusoola.
  • Eesti või -lisatud piimhappebaktereid ja rasva vähemalt 82,5%,
  • eesti taluvõie on vähendatud rasvasisaldusega, lisatud juuretis ja rasvasisaldus vähemalt 72%, vett mitte üle 25%.
  • Valmistatakse ka lisanditega (kakaoga, puuviljasiirupiga), sulatatud ja vadakuvõid.

 

 

Vaata Eesti Piimandusmuuseumi videot Võitegu Imaveres!

Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License