Riiulil valmivad juustud
Naturaalsed riiulil valmivad juustud:
Parmesani tüüpi juustud on ekstra kõvad. Võivad olla magusavõitu maitsega ja aukudeta ( Parmesani, Campanella, Gruyere, Raglette).
Emmenthali tüüpi juustud on kõvad juustud. Neid iseloomustab terav, kergelt magusavõitu pähkli kõrval maitse ja ja suuremast ümaratest või ovaalsetest silmakestest koosnev augustus (Emmenthal, Emmentaler, Greve)
Edami tüüpi juustud on poolkõvad. Maitse on kergelt terav või mahedavõitu, mõned kergelt hapuka maitsega. Augustus koosneb umbes pipraterasuurustest silmakestest (Edam, Hollandi kerajuust, Hollandi leibjuust, Eesti, Pärnu Edamer).
|
|
Gouda juust on lähedane Edami tüüpi juustudele. Neil võivad olla Edami tüübiga võrreldes veidi suuremad augukesed ja maitse ei tohi olla hapukas (Gouda, Kostroma, Lahe, Ranna)
Tilsiti tüüpi juustud on poolkõvad, hapuka maitse ja pitsilise augustusega (Atleet, Vene, Tarvastu)
Ceddar tüüpi juustud on poolkõvad, kerge piimhappelise kääritamisega. Neil on hapu või hapukas maitse, augustus puudub või on üksikud väikesed augukesed(Cheddar).
Estrom tüüpi juustud on poolpehmed. Neil on terav, veidi ammoniaaki meenutav lõhn, terav maitse ja korrapäratu praotaoline augustus (Pikantne juust).
Hallitusjuustud moodustavad väga laialdase sortimendiga juustude rühma. Jagunevad omavahel olenevalt hallitusest Roquefort e. rokfoori tüüpi sinihallitusjuustud ja Camembert e. kamambäär tüüpi valgehallitusjuustud.
Sinihallitusjuustud on poolpehmed, lõikekohal on hallituskolded, konsistents on õrn, määritav või murenev, maitse terav, vürtsine ja soolane. Mõnedel sinihallitusjuustudel võib pealispinnal esineda ka valgehallitust. Tuntumad sinihallitusjuustud on Roquefort, Dorblu, Blue Gastello, Bella Monte.
Valgehallitusjuustud on pehmed juustud. Hallitus paikneb põhiliselt juustu pinnal. Maitse on mahedam , võivad olla kergelt seenelõhnalised. Tuntumad valgehallitusjuustud Camembert, Brie, Brie Royal, White Gastello jt.
|
|
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License