Küsimused ja vastused
1.
Näljaaegadel valmistati Soomes petuleiba (pettuleipä). Leiva taignale oli midagi lisatud. Mida?
2.
Ühe Soome suurmehe abikaasa oli väga praktilise meelega. Ta korjas kokku kuivanud saia- ja leivatooted, jahvatas need peeneks ja küpsetas kookideks. Koogid niisutas ta punšiga ja kaunistas moosist täpiga. Kook ja väike naps saanud suurmehe traditsiooniliseks hommkusöögiks. Tänapäeval on neist kookidest saanud kulinaariaklassika. Suurmehe päeval (5. veebruar) on nende kookide söömine soomlaste hulgas peaaegu, et kohustuslik. Mis nime all on see kook tuntud?
3.
Mämmi valmistamist peetakse üldiselt naiste tegevuseks, mehed arvatakse sellega mitte hakkama saavat. Mämmi küpsetati varem ühest teatud materjalist valmistatud nõudes, kusjuures seda materjali koguti suvel. Hästi valmistatud nõud pidasid vastu mitu kasutuskorda. Mis materjalist olid nõud?
4.
1993. aastast saab Euroopa Liidus taotleda nimekaitset rahvusroogadele. Kokku on algupärase nime kaitse kahel Soome päritolu toiduainel. Nimeta need toiduained.
5.
Euroopa Liidu kaitse all olevate rahvusroogade nimekirja kuulub kolm Soome traditsioonilist algupärast toodet. Millised?
6.
Põhja-Savos Iisalmi linnas asub omapärane söögikoht, restoran Kuappi (kaappi ehk kapp). Milles seisneb restorani omapära?
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License