Tangained rukkist
Rukkitang - saadakse rukkitera koorimise ja
lihvimise teel
Rukkihelbed - valmistatakse lihvitud
rukkiteradest, mis on kuumtöödeldud, jahutatud ja valtsitud õhukesteks
helvesteks
Rukkijahul on eestlase jaoks suur tähtsus!
Rukkijahust on
aegade jooksul valmistatud pühade- ja nn. rituaaltoite. Põhjanaabrid soomlased
teevad praegugi lihavõtteroaks rukkijahust ja rukkilinnastest keedetud paksu ja
imalamaitselist putru - mämmi. See roog on tuntud ka Eesti saartel.
Pühadeleivad erinesid argipäevaleibadest oma erilise kuju poolest. Üldiseks
eestlaste kombeks oli näärileibade kaunistamine ja nendele mitmesuguse kuju
andmine (nt. põrsa kuju). Näärileib pidi kogu pühadeaja laual olema ja söödi ära kas viimasel
pühal või hoiti kevadeni alles. Pulmaleivad olid hapendamata leivataignast
ümmargused pätsikesed, mida kaunistasid kodara moodi jooksvad jooned. Esimesest
lõigatud viljavihust tehtud uudseleiba hoiti viljasalves alles ja sellest
jagati nääride ajal loomadele ja kevadel kündjale.
Rukkijahu erinevus
nisujahust:
-
suur looduslike suhkrute sisaldus
-
madalam tärklise kliisterdumistemperatuur
-
ei sisalda kleepvalku
-
sisaladab rohkem asendumatuid aminohappeid
-
sisaldab rohkesti B-vitamiine, E-vitamiini, pantoteenhapet (B5-vit.) ja foolhapet
-
rukkijahu valmistamiseks jahvatatakse enamasti peeneks kogu tera
-
ainult rukkijahust saab küpsetada nn. haputaignast leiba, muidu tuleb lisada taignale küpsetusomaduste parandamiseks nisu- või sepikujahu

Rukkipüül on tavalisest rukkijahust peenema jahvatusega jahu, kus jahu valmistamisel kasutatakse ainult tera tuumaosa. Värvuselt valge, sinaka varjundiga. Sisaldab vähe vitamiine, mineraalineid ja kliisid. Sõelutud rukkipüül sobib laualeibade, kuklite, piparkookide, rullbiskviitide ja eriti karjala piruka taigna valmistamiseks.
Rukkikroov ehk kroovitud (kooritud viljaterast) rukkijahu on hallikasvalge ja jämedama jahvatusega, kui püül. Kesti ja idusid on 12-14%. Niiskus ei tohi ületada 15%, tuhasus mitte üle 1,45%.
Rukkilihtjahu on hallikasvalge ja sisaldab kestosakesi, kroovitud jahust jämedama jahvatusega, kliisid 22-25%. Kasutatakse leivaküpsetamisel ja paneerimisel.
Jäme rukkijahu ehk pudrujahu on täistera rukkist jahvatatud, sisaldab osaliselt peenestatud teri. Sobib koos muu jahuga rukkileiva, pudru ja karaskite küpsetamiseks.
Rukki täisterajahu on kõige väärtuslikum. Sisaldab palju mitmesuguseid mineraalaineid ja vitamiine, eriti B-vitamiine. Kasutatakse leivaküpsetamisel.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Rukkijahu |
Peenema jahvatusega rukkijahu |
Rukki täisterajahu | Rukkileiva jahusegu |
Pilt Toidutare.ee |
Pilt Toidutar.ee | Pildid veskimati.ee |
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License