Tangained rukkist

Rukkitang - saadakse rukkitera koorimise ja lihvimise teel

Rukkihelbed - valmistatakse lihvitud rukkiteradest, mis on kuumtöödeldud, jahutatud ja valtsitud õhukesteks helvesteks

Rukkijahul on eestlase jaoks suur tähtsus!

Rukkijahust on aegade jooksul valmistatud pühade- ja nn. rituaaltoite. Põhjanaabrid soomlased teevad praegugi lihavõtteroaks rukkijahust ja rukkilinnastest keedetud paksu ja imalamaitselist putru - mämmi. See roog on tuntud ka Eesti saartel. Pühadeleivad erinesid argipäevaleibadest oma erilise kuju poolest. Üldiseks eestlaste kombeks oli näärileibade kaunistamine ja nendele mitmesuguse kuju andmine (nt. põrsa kuju). Näärileib pidi kogu pühadeaja laual olema ja söödi ära kas viimasel pühal või hoiti kevadeni alles. Pulmaleivad olid hapendamata leivataignast ümmargused pätsikesed, mida kaunistasid kodara moodi jooksvad jooned. Esimesest lõigatud viljavihust tehtud uudseleiba hoiti viljasalves alles ja sellest jagati nääride ajal loomadele ja kevadel kündjale.

Rukkijahu erinevus nisujahust:

  • suur looduslike suhkrute sisaldus
  • madalam tärklise kliisterdumistemperatuur
  • ei sisalda kleepvalku
  • sisaladab rohkem asendumatuid aminohappeid
  • sisaldab rohkesti B-vitamiine, E-vitamiini, pantoteenhapet (B5-vit.) ja foolhapet
  • rukkijahu valmistamiseks jahvatatakse enamasti peeneks kogu tera
  • ainult rukkijahust saab küpsetada nn. haputaignast leiba, muidu tuleb lisada taignale küpsetusomaduste parandamiseks nisu- või sepikujahu

iDevice ikoon Rukkijahu tüübid

Rukkipüül on tavalisest rukkijahust peenema jahvatusega jahu, kus jahu valmistamisel kasutatakse ainult tera tuumaosa. Värvuselt valge, sinaka varjundiga. Sisaldab vähe vitamiine, mineraalineid ja kliisid. Sõelutud rukkipüül sobib laualeibade, kuklite, piparkookide, rullbiskviitide ja eriti karjala piruka taigna valmistamiseks.

Rukkikroov ehk kroovitud (kooritud viljaterast) rukkijahu on hallikasvalge ja jämedama jahvatusega, kui püül. Kesti ja idusid on 12-14%. Niiskus ei tohi ületada 15%, tuhasus mitte üle 1,45%.

Rukkilihtjahu on hallikasvalge ja sisaldab kestosakesi, kroovitud jahust jämedama jahvatusega, kliisid 22-25%. Kasutatakse leivaküpsetamisel ja paneerimisel.

Jäme rukkijahu ehk pudrujahu on täistera rukkist jahvatatud, sisaldab osaliselt peenestatud teri. Sobib koos muu jahuga rukkileiva, pudru ja karaskite küpsetamiseks.

Rukki täisterajahu on kõige väärtuslikum. Sisaldab palju mitmesuguseid mineraalaineid ja vitamiine, eriti B-vitamiine. Kasutatakse leivaküpsetamisel.

Rukkileivasegu on jahusegu, mis sisladab rukki täisterajahu (81,7 %), nisujahu, rukkileivajuuretist, rukkilinnast ja soola. Jahusegust saab valmistada kiiresti ja lihtsalt leibu, mis maitsevad nagu traditsiooniline haputaignaleib.

 

Rukkijahu

Peenema jahvatusega

rukkijahu

Rukki täisterajahu Rukkileiva jahusegu
Pilt Toidutare.ee
Pilt Toidutar.ee Pildid veskimati.ee
 

Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License