Margariin
Margariin kujutab endast jahutatud ja mehaaniliselt töödeldud vee ja rasva emulsiooni. Margariin sisaldab 20 -80 % rasva (tahked taimsed rasvad, mõnedel liikidel ka või ja loomsed rasvad) ja vastavalt 78-18% vett. Margariinile lisatakse emulgaatoreid, soola, aroomi- ja värvaineid, A- ja D-vitamiine. E- vitamiin ja karotiin satuvad margariini tooraine kaudu, sidrunihapet lisatakse happesuse regulaatoriks.
Kolesteroolivabad on margariinid, mis ei sisalda loomseid rasvu, nende hulgas võid.
Laktoosivabad margariinid ei sisalda piimasaadusi.
Liigitamine rasvasisalduse järgi:
- täismargariinid (80%-lise rasvasisaldusega)
- vähendatud rasvasisaldusega (60-70%-lise rasvasisaldusega)
- lahjad (50%-lise vähendatud rasvasisaldusega)
- poolmargariinid (40%-lise rasvasisaldusega)
- määrded ehk võided (20-40%-lise rasvasisaldusega)
Kasutamise otstarbe järgi:
|
|
Foto: H.Nõupuu |
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License