Margariin

Margariin kujutab endast jahutatud ja mehaaniliselt töödeldud vee ja rasva emulsiooni. Margariin sisaldab 20 -80 % rasva (tahked taimsed rasvad, mõnedel liikidel ka või ja loomsed rasvad) ja vastavalt 78-18% vett. Margariinile lisatakse emulgaatoreid, soola, aroomi- ja värvaineid, A- ja D-vitamiine. E- vitamiin ja karotiin satuvad margariini tooraine kaudu, sidrunihapet lisatakse happesuse regulaatoriks.

Kolesteroolivabad on margariinid, mis ei sisalda loomseid rasvu, nende hulgas võid.

Laktoosivabad margariinid ei sisalda piimasaadusi.

Liigitamine rasvasisalduse järgi:

  • täismargariinid (80%-lise rasvasisaldusega)
  • vähendatud rasvasisaldusega (60-70%-lise rasvasisaldusega)
  • lahjad (50%-lise vähendatud rasvasisaldusega)
  • poolmargariinid (40%-lise rasvasisaldusega)
  • määrded ehk võided (20-40%-lise rasvasisaldusega)

 

Kasutamise otstarbe järgi:

  • võileivamargariinid (Delma, Rama, Voimix, Keiju jt.)
  • küpsetusmargariinid (võivad sisaldada loomseid rasvu)
  • eriotstarbelised (vedel margariin pagaritööstustele).
 
 
   Foto: H.Nõupuu

Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License