Abiks menüü lugemisel
Menüükaardil à l´italienne tähendab šampinjonidest, singist ja ürtidest valmistatud kastet, mille vedelikuks võib olla nii puljong kui vein. Serveeritakse kastet liha, kala või köögiviljadega ja lisandiks on antud juhul artišokid või pasta.
Itaalia roogasid teistesse keeltesse ei tõlgita. Menüükaardil on nt vitello tonnato (vasikapraelõigud tuunikalakastmes), ossobucco (pajaroog vasikakoodist) või pizza quattro stagioni (nelja aastaaja pitsa). Pastaliike märgitakse samade reeglite järgi. Itaaliakeelse nime järgi võib anda seletuse roa sisu kohta.
à la florentine - on segadusttekitav termin. See võib tähendada roaga serveeritavat hautatud spinatit või rohelisi köögiviljalisandeid üldiselt. Florentiinid on samas ka pitsõhukesed mandliküpsised. Bistecca fiorentina on firenze biifsteek, mida küpsetatakse süte kohal ilma maitseainete ja soolata. Biifsteegi kaal on vähemalt 450 grammi.
à la milanaise - paneeritud ja friteeritud
à la napolitaine - serveeritakse tomatikastmega
Itaalias sündis ooper ja see on jätnud jälje ka menüüdes:
- Gioacchino Rossini oli suur gurmaan ja sõprus Marie-Antoine Carêm`iga jättis ajalukku roa à la Rossini st serveeritud hanemaksa ja trühvlitega
- Enrico Caruso jättis toiduajalukku spaghetti à la Caruso
- Giacomo Puccini ooperi Tosca esietenduse järel sündis kilpkonnapuljongiga maitsestatud roog consommé Tosca, mille koostises on veel porrut ja väikeseid kanafrikadelle.
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License