Õpijuhis
TEEMA | Audi-toorse töö maht | Auditoorne töö | Ise-seisva töö maht | Iseseisev töö | Väljund | |
1. | Kultuuri tähendus ja inimkonna toidulaua kujunemine | 3 | Teema sisu ja kirjaliku ülesande arutelu. Suunatud vestlus | 1 | Häälestusülesanded. Eesti vanasõnad toidust ja milline on nende edasiantav sõnum | Õpilane oskab suuliselt edasi anda rahvapärimusest tulnud toitude ja söömisega seotud vanasõnade sõnumit. Õpilane oskab nimetada kultuurilisi erinevusi |
2. | Toiduained eestlaste toidulaual | 3 | Teema sisu arutamine ja mõistekaardi joonistamine Eesti toiduainete kohta. Paaristöö | 1 | Enesekontrollitestide lahendamine | Õpilane oskab nimetada eesti põliseid toiduaineid |
3. | Endisaegsed toidud: teraviljatoidud, leib, liha- ja kalatoidud | 6 | Endisaegsete toitude õppimine; teravilja-, liha- ja kalatoitude ajas muutuste kirjeldamine. Kirjalik töö | 2 | Lugeda läbi artikkel leivast.Koostada 10 punktiline leiva valmistamise juhend, võrrelda erinevat liiki leibu ja seostada rituaale leivakasutusega. Enesekontrollitestide lahendamine | Õpilane oskab nimetada ja kirjeldada endisaegseid toite |
4. | Toiduvalmistamise viisid, toidunõud ja söögiajad | 3 | Mõttega lugemine ja teemast kokkuvõtte kirjutamine | 1 | Nõudega seotud mõistatused, enesekontrollitesti lahendamine | Õpilane oskab kirjeldada endisaegseid toiduvalmistamise viise, toidunõusid ja söögiaegu |
5. | Tavanditoidud | 3 | Tavanditoitude õppimine läbi mõistekaardi | 1 | Lugeda läbi artikkel "Jõuluaja toidud" ja vastata küsimustele | Õpilane oskab seostada erinevaid roogi rahvakalendri tähtpäevadega |
6. | Traditsioonilised toidud erinevates Eesti piirkondades: Ida-Eesti, Mulgimaa, vanausuliste, Setu ja Lääne-Eesti toidud. Söömine keskaja Tallinnas | 6 | Rühmatööna esitluste tegemine erinevate Eesti toidupiirkondade kohta. | 2 | Koostada menüü ühe valitud piirkonna toitudest. Harjutusülesanne piirkondlike toitude kohta | Õpilane oskab nimetada Eesti erinevate toidupiirkondade iseloomulikke tunnuseid, oskab koostada esitlust. |
7. | Kaasaegne Eesti köök | 3 | Teema sisu mõttega lugemine ja küsimustele vastamine | 1 | Lugeda läbi artikkel Eesti köögist ja vastata küsimustele | Õpilane oskab analüüsida Eesti kaasaegse köögi mõjutajaid, konkurentsivõimelisust ja jätkusuutlikkust |
8. | Eesti avalik toitlustus kuni II maailmasõjani | 3 | Teema sisu arutamine. Suunatud vestlus | 1 | Uurida ühe ettevõtte lugu ja teha esitlus | Õpilane oskab nimetada endisaegsete tipprestoranide traditsioone ja oskab näha toidukultuuri mõju ümbritsevale keskkonnale |
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License