3. Endisaegsed toidud
meie rahvustoitu:
kõik, mis sakstest põlatud,
sai alamrahvast hoitud.
Üks sai liha, teisele
jäid soolikad ja veri,
ja et roog ei tuleks viha,
peotäis tanguteri ...
Kerisele peesitama
odav uss end keris.
Hapuks läinud piim ja kama ...
Söödi - nagu päris!
Leelo Tungal
Noa
ja hammastega mahlakaid lihatükke rebinud Lembitu salatile suuremat rõhku ei pannud,
sest ta oli tugev mees. Ja mehe tugevust näitas see, et ta suutis korraga süüa
palju liha. Kõrvale kummutas mõdu.
Suuremat
peenutsemist anno 1200 ja mõni aasta peale Eesti pidulauas ei tuntud. Oluline
oli süüa hästi palju, lutsida konte puhtaks, imeda üdi välja. Eriti kõva mees
suutis luid purustada rusikahoobiga, nagu oleks need pähklid. Ja laskis siis
üdil hea maitsta.
Liha,
iseäranis ulukiliha, oli veel sajandeid hiljemgi Eestis peenem söögikraam,
rääkimata Lembitu sõdimisaastaist. Kala oli metslooma kõrval teisejärguline
toidus.
Suure
tõenäosusega oli Lembitu-aegne liharoog üsna naturaalse maitsega. Võimalik, et
koguni mage, sest soola hakkas laiemalt näppu sattuma alles hansatee aastail,
kui seda maitseainet veeti üle Eesti Peipsi taha.
Skandinaavias
oli sool haruldane veel keskajalgi.
Peenemate
piparde ja ürtide asemel võidi 13. sajandi alguses kasutada Eestis toitude
maitsestamiseks lauke (iseäranis karulauku), punet, nõmmliivateed. Võimalik, et
ka metspipart, mis tänapäeva teadmiste kohaselt pole just kõige tervislikum
taim.
Oma
koht maitsemeele kõditamisel oli ilmselt kadakamarjadel ja varakevadistel
kuusekasvudel (maitsevad hapukasmõrkjalt).
Tahtis
Lembitu lapsena magusat, nõutas ta mett. Või korjas suvel
maasikaid-murakaid-mustikaid-sinikaid. Või laskis külmal pihlamarjad ära võtta,
ehk katsus kobarat küpsetada lõkke kohal.
Igapäevane
söök oli karask. Ja küpsenaeris. Kapsas ka. Oad-herned lisaks. Küll pudruna,
küll supina.
Kuidas Eestis hakati umbrohtu
kasvatama
Juba
5000 aastat tagasi kasvatati Läänemere lõunakaldal otra. Terad – pea kohta ehk
4–5 neid tuli – hõõruti kivide vahel või uhmris nuiaga keerutades peenemaks ja
saadud mass keedeti pudruks.
Odrapõldudel
levis aga üks veider umbrohi, millele siinne kliima ja mullastik väga hästi
sobisid.
Selle
umbrohu nimi oli rukis. (Ja kunagi hiljem hakkas just rukkipõldudel end
koduselt tundma üks sinise õiega umbrohutaim, mida moodsal ajal tuntakse
rukkilille nime all.)
2500
aastat tagasi oli Eestis suvirukis olemas, talirukki õitseaeg tuli 1000 aastat
tagasi.
Talirukki
aretamisega – siinses kontekstis võib juba seda sõna kasutada – muutus ka
põllupidamise kord. Kui seni oli kasutusel kahepõllusüsteem – ühel osal kasvas
vili, teine puhkas –, siis tuhatkond aastat tagasi hakkas juurduma
kolmeväljasüsteem: kolmandikul põllust kasvas suvivili, kolmandikule visati
talirukis, kolmandik maad oli söötis.
Umbes
tuhat aastat tagasi õpiti ka hapendatud leiba tegema.
15.–16.
sajandil oli Eesti rukis juba arvestatav hansakaup. Partel soojas suitsus –
seda saadi reheahju kütmisel tooreste puudega, eriti lepaga – võttis vili
kuldse värvuse, terad säilisid hästi ega läinud kopitama. Õnnestus meretagustel
väljamaalastel sest viski keeta, maitses jook hea.
Viljaga
oli ainult üks suur häda – ta võis ikalduda. Ja mitu aastat järjest. Põhjasõja
aegadest – kui oli parajasti nii külm periood, et talviti sai jääd mööda
Revalist Stockholmi minna – on koguni teateid, et külm kevad ei lasknud mulda
pandud teradel idaneda.
Küpsenaeris – meie igapäevane
kõhutäide
Karaski
ja leiva kõrval aitas nälja vastu kapsas ja naeris.
Naerist
küpsetati reheahjus. Kapsast krõmpsutati küll toorest peast, aga ka hapendati.
Hilissügisene
– kui külmad juba käisid – kapsategu nägi välja nii: "Pead lõigati
pooleks, suured pead ka neljaks, ja kupatati ära – keedeti kergelt läbi. Ja
siis võeti kätte ja laoti nad riita: kas aia äärde, mingid latid alla, või siis
ka aidaräästa alla. Ja siis nad külmusid kenasti läbi ja nendega ei juhtunud
mitte midagi, hapnesid pisut. Ja siis raiuti talvel seda hunnikut ja keedeti ja
tehti suppi."
Kui
pulmas toodi lauale hapukapsasupp, oli see märk külalistele, et pidupäevad on
seks korraks läbi.
Riivitud
kapsa tünnis hapendamine on umbes 150 aastat vana uudis. Tegelikult jääb
tollesse aega – 19. sajandi keskpaika – enamik uuendusi põllupidamises ja
saaduste menetlemises.
Nimelt
siis – üleüldises uuendustuhinas – hakkasid maavalla mehed talusid päriseks
ostma, mõtlema ratsionaalsema majandamise peale ega peljanud koguni iluaedade
sisseseadmist.
Aedviljapeenardest
rääkimata. Kui sibulat tunti kindla peale juba 12.–13. sajandil – tõenäoliselt
varemgi –, siis näiteks porgand ja iseäranis tomat ilmusid toidulauale
enam-vähem sada aastat tagasi.
Eestlase
iidse põhitoiduse – naeri ja kapsa – vahetas välja kartul. Kuigi vaevaliselt.
Juba
1673. aastal jõudis kartul Hollandist Kuramaale, jäädes seal
põllumajandussaadusena kasvama paraku vaid hertsog Jakobi eralõbuks.
Alates
1740ndatest võis kartulit kohta ka siin-seal Eesti mõisates. Aga talupoeg
suhtus kummalisse mugulaid kasvatavasse vigurisse veel tükk aega suure
umbusuga.
Veendumus,
et kartulit on kaval kasvatada – no vähemalt sama kaval kui rukist –, hakkas
üldarvamuseks kujunema 1850ndatel. Laialdane kartulikasvatus võttis Eestis maad
1870ndatel.
Kui
kartul viimaks omaks võeti, kadus nälg. Sest kuigi sügisel vaost leitud kartuli
mugul vajub juba kevadeks vissiks ja teda üle mitme talve salves pidada pole
võimalik, on kartulil üks imeline omadus. Olgu suvi missugune tahes – midagigi
annab kartul sügiseks alati välja. Teate küll seda lauset: "Kevadel panin
koti kartulit vakku, sügisel kaks kotti sain – kott kartulit nagu maast
leitud!"
Kartul
kirjutas eestlase toidulaualt välja naeri. Ka kapsa ja herne-oatoitude osa on
kartuli kasutuselevõtuga oluliselt vähenenud.
Lehma peeti eelkõige väetise
saamiseks
Keskajal oli
lehmal kaks ülesannet: anda vasikaid ja väetist. Vasikatest olid eriti hinnatud
pullvasikad, sest neid sai rakendada ükskõik mille ette. Iseäranis mereäärsetel
Eesti aladel kasutati põllutööloomana just härgi. Sest hobune olnud
rannarahvale liiga äkiline. Tulised kesk- ja lõunaeestlased söandasid aga ka
ruunaga künda, polnud häda kedagi.
Kui
lehm vanaks sai, söödi ta ära. Aga piimaloomana lehma suurt ei tuntud. Tuhat
aastat tagasi lüpsis lehm peaaegu sama palju kui kits.
Veel
19. sajandi hakatuses oli keskmine piimatoodang lehma kohta alla 1000 kilo
aastas. Võrdluseks: tänapäeval lüpsab hea lehm aastas 8000 kilo piima,
rekordlehmad kaks korda rohkem.
Murrang
piimatööstuses toimus piimakarja parendamise tulemusena jällegi umbes 150
aastat tagasi.
Piimakojad
tekkisid igasse mõisa, kus peeti piimakarja. Siiski sai juustu teha ainult
nendes mõisates, kus oli piisavalt suur piimakari ning heal tasemel piima
kvaliteedi kontroll.
1885.
aastast on teada, et siis müüdi Tallinnas keefirit, mida kutsuti piimaviinaks,
piimaveiniks või rammupiimaks.
Et
veiseid saab kasvatada lihaloomadena, avastati viljapiiritusetehaste mühamise
aegu, kui kuhjus palju viinatsehhist läbi käinud vilja kõrvalsaadust – praaka.
See veistele maitses.
Poolkodustatud
siga kasvatasid vanad eestlased vabapidamismeetodil: suvel vaatasid kärsad ise,
mida metsatukast leidsid, talvel paluti põrsastega emised rehe alla, kus neil
lubati süüa hobusepabulaid. (Lehmad-kanad-lambad seisid samas.)
Siga kasvas, kaua jaksas, siis tuli
alles tema ots
Kui
nüüdisajal kasvab peekon tapavalmis poole aastaga, siis vanad eestlased lasksid
seal kosuda, kuni see kosuda jaksas.
Kui
loom enam juurde ei võtnud, söödi liha ära, nahast sai hoburakmeid ja karvadest
tehti harjasid.
Hobust
muide Eestis ei söödud. Enamasti. Noor vabariik igaks juhuks koguni keelustas
hobuseliha toiduks pruukimise. Mõni aeg hiljem käidi küll välja idee, et
prakeerimisele minevad suksud võiksid maanduda vangide või töötute toidulaual.
Kaugele see mõte ei jõudnud.
Vähemalt 3000 aastat Eestis peetud lambaga oli lihtne sott: anna villa ja liha. Ja kanalt mõisteti esilagu vaid mune nõutada, viimases hädas löödi potti.
1. Joonista vihikusse tabel ja täida see artikli põhjal
Söögitaimed |
Toidud, mida on artiklis nimetatud |
Ürdid, mida kasutati |
Loomad, keda söödi |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2. Milline oli lehmade kasvatamise eesmärk?
3. Kuidas säilitati kapsaid ületalve?
4. Nimeta muudatused eestlaste toidulaual, mis on nooremad kui 150 aastat?
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License