Kasutamine ja valmistamine

iDevice ikoon Kasutamine

Teraviljadel on meie toiduvalikus tähtis koht.

Teraviljadest valmistatakse mitmesuguseid teraviljatooteid, mida saab kasutada erinevate toidude valmistamisel. Putrudeks, suppides, hautistes, küpsetistes, müsli koostises jne.

Müsli tegemise õpetust vaata Terevisioonist

Puhtaid, kemikaalideta teri idandatakse ja süüakse salatites, suppides, võileibadel jne. Kuivatatud ja purustatud kasutatakse leibade rikastamiseks.

Teraviljadest valmistatakse kääritamise või destileerimise teel alkohoolseid jooke:

  • odrast, maisist - õlut
  • nisust - viina, viskit
  • riisist - saket (Jaapanis)

iDevice ikoon Valmistamine

Teraviljatooteid keedetakse vees, piimas või puljongis.

Kuumtöötlemise mõjul viljatera tärklis kliisterdub, kestad pehmenevad ja maitse muutub magusaks.

Tärklise täielikuks muundumiseks vajab enamik terveid teravilju keetmiseks oma kogusest 2-3 korda rohkem vett.

Kui terad panna keevasse vette, siis ei ima nad niipalju vett endasse ja toit jääb kergem ning sõmeram, kui külma vette keema pannes.

Tärklise vähendamiseks tuleb teravilju (kruupe) käte vahel hõõrudes ja vett vahetades pesta enne keetmist.

Enne keetmist rasvaines kergelt kuumutamine või röstimine annab teraviljadele pähklise maitse, kergema seeditavuse ja sõmera tulemuse.

Erinevate teraviljade keetmisaeg on erinev ja sõltub liigist, värskusest ning eeltöötlemise astmest.

Enamik täisteratooteid jääb peale keetmist sõmeraks. Täisterakruupe tuleb enne keetmist leotada 12-24 tundi, et nende keetmisaeg lüheneks ja väheneks fütiinhappe (takistab Ca, Fe ja Zn imendumist organismis) kahjulik mõju.

Teravilju keedetakse soolaga maitsestatud vees, aeg-ajalt segades, tasasel tulel, paksupõhjalises nõus, kaane all, kuni vedelik on imendunud.

Mugav on teravilju lasta järelvalmida piisavas soojuses nt. ahjus.

Teraviljad paisuvad keetmisel 2-3 korda.


iDevice ikoon Teraviljade ja eeltöödeldud teravilja keetmisajad

250 ml teravilja

Vedelik (ml)

Valmistamine ja aeg

Kaer (terad)

500-750

1 h

Purustatud nisu

500-750

30-40 min

Nisu (terad)

500

60-90 min

Bulgur

500

Kata, lase haududa 25-35 min

Kuskus

375

Kalla peale keev vesi, lase seista 5 min

Teraviljahelbed

375

5-10 min

Hirss

500

30-40 min

Odrakruup

720-960

1 h

Pruun riis (täistera riis)

500

45-60 min

Metsik riis

750

45-60 min

Tatar

500

10-15 min

Maisimanna

1000

25-30 min


Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License