Viljatera ehitus

Kui lõikame tera pooleks, näeme selgelt: tuuma ehk endospermi, idu, terakesta ehk aleuroonkihti ja viljakesta.


Viljatera Pilt: Leibur.e

Tera sisu ehk tuum ehk endosperm moodustab 80 - 85 % teravilja kaalust.
See pagaritööstuses kõige enam kasutatav tooraine osa, sisaldab peamiselt valkaineid (umbes 10 %) ja tärklise kujul süsivesikuid (umbes 70 %).

Aleuroonkiht ehk terakest ümbritseb endospermi. See on paksuseinaline ja kärjetaoline, sisaldab palju valku ja tselluloosi (kiudaine). Tumedad jahud sisaldavad märkimisväärselt aleuroonkihti.

Idu asetseb tera alumises osas. Idus on palju tselluloosi, valku, rasva, mineraalaineid ja vitamiine. Idu on kõige kasulikum osa idust.

Viljakest ümbritseb tuuma ja idu. Välimine viljakest koosneb paljudest rakukestadest. See on puine ja seedumatu. Viljakesta all asetsev seemnekest annab terale värvuse. Jahusse sattunud kestad muudavad jahu värvuse tumedamks. Heledate jahude tootmisel eraldatakse terakest koos viljakesta ja iduga.

Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License