Muretainatooted ja nende vormimine

Muretainast valmistatakse kooke, küpsiseid, plaadikookide aluseid, pirukaid, tordipõhju, korvikesi ehk tartalette suupistete tarvis.

Rulli muretainast jahedas ruumis. Rullimisel kasuta jahu mõõdukalt. Liigne jahu läheb toote pinnal tihti kõrbema ja muudab need tuimaks. Muretainatoodete küpsetamisel ära panni rasvainega määri vaid kata küpsetuspaberi või silikoonmatiga.

Muretaina küpsised ja -pirukad määri enne ahju panemist üle lahtiklopitud muna, munavalge, külma vee või piimaga.

Küpseta + 200-225°C juures kuldse värvuse saavutamiseni.

Väiksed tooted - korvikesed - küpseta + 180°C juures algul 5 min kahe vormi vahel ja siis vormide eemaldamise järel veel 5 min. Algul kahe vormi vahel küpsetamine tagab toote õige kuju.

Tordipõhjade küpsetamisel pane ebaühtluse tekkimise vältimiseks enne küpsetamist tainale kuivatatud herneid (enne aseta peale küpsetuspaber) või torgi kahvliga tihedalt augud põhjast läbi.

Jahuta muretainatooted enne plaadilt eemaldamist. Ainult puuviljatäidisega valmistatavate toodete puhul määri täidis soojale põhjale, siis liituvad kaks põhja omavahel paremini.

Õnnestunud muretainaküpsetised on läbinisti kollakaspruuni värvi, kergesti murduvad ja muredad.

 

Muretaina rullimine

Pilt: meilleurduchef.com

 

 

 

iDevice ikoon Liivataignast tükikoogid (liivakoogid) ja küpsised
Liivakoogid
  • Rulli tainas jahusele lauale 4-7 mm paksuseni.
  • Lõika vormi abil tooted välja.
  • Võid määrida pealt munaga ja puistata üle hakitud pähklitega.
  • Küpseta +230° C juures kuldpruuniks.

Küpsised

  • Rulli tainas 4-5 mm paksuseks.
  • Vajuta tainast erinevate vormidega küpsised või lõika sileda või sakilise lõikekettaga ristkülikuteks, rombideks või kolmnurkadeks.
  • Vormitud tooteid võib määrida munaga ja katta erinevate puistetega.
  • Hiljem glasuuritavaid küpsiseid ära määri.
  • Küpseta +230° C juures kuldpruuniks.
  • Peale jahtumist võid küpsiseid viimistleda erinevate glasuuridega.
  • Kaks küpsist võib omavahel ühendada keedise või kreemiga, katta osaliselt või täielikult šokolaadiga.

Valmistada võib kahevärvilisi küpsiseid:

  • Rulli üks hele ja teine tume (kakaoga) liivatainas.
  • Aseta üks tainaplaat teise peale.
  • Keera tainaplaat rulli.
  • Lõika terva noaga rulli otsast küpsised.
  • Aseta need tainaplaadile lõikepind allpool.

Liivarõngas

Pilt: pagaripoisid.ee

Vormiga valmistatud

Pilt: kodukokad.ee

Karusselli küpsised

Pilt: Maria Sarapu


iDevice ikoon Korvikesed
  • Rulli tainas 4-5 mm paksuseks.
  • Laota tühjad korvikeste vormid korrapäraselt lauale.
  • Keera rullitud tainas üle tainarulli.
  • Tõsta tainas tainarulli abil üle korvikeste.
  • Lase, rulli ühtlaselt liigutades, tainal vajuda vormidele,
  • Vajuta kergelt tainale, et korvikeste servad selle läbi lõikaksid.
  • Vajuta valmis tainatükk vormi põhjale ja külgedele ühtlase kihina, jälgi, et metall tainast läbi ei paista.
  • Parema vormi saamiseks pane taina peale veel üks vorm.
  • Kui see võimalus puudub, siis torgi tainapõhja kahvliga augud.
  • Lao korvikesed kuivale plaadile.
  • Küpseta kohe +200-225°C juures 5 min, ilma teise vormita 10 min.
  • Eemalda pealmised vormid ja küpseta veel 5 min.
  • Jahuta ja eemalda vormid.

Taina laotamine üle vormide

Pilt:k2trinkokkab.com

Korvikesed

Pilt: royalchill.com


iDevice ikoon Liivataignast tordi- ja koogipõhjad
  • Rulli tainas 3-4 mm paksuseks.
  • Anna tordipõhjale ümmargune või neljakandline kuju (tasanda servad).
  • Aseta tainarulli abil ettevalmistatud ahjuplaadile.
  • Koogipõhja jaoks keera lahtirullitud tainas ümber tainarulli.
  • Aseta tainas rulli abil õrnalt üle küpsetusvormi.
  • Vajuta tainas vormi põhja ja külgedele ühtlaselt.
  • Torgi tainapõhja kahvliga või noaga augud.
  • Kata koogipõhi küpsetuspaberiga ja kalla sinna kuivatatud herned (hoiavad küpsemise ajal põhja deformeerumast).
  • Küpseta +230°C juures 10-15 min (koogipõhjad küpsevad kauem, kuna need on kaetud).





Tõsta rulli abil

Pilt: florilege-gourmand

Õrnalt üle vormi
Kasuta herneid
Eemalda jahtunult vorm

iDevice ikoon Vaarak ehk šotsnik
  • Valmista hapukoore-muretainas.
  • Rulli 3-4 mm paksuseks.
  • Lõika ümmarguse, sakilise servaga vormiga kettad.
  • Aseta ketta keskele munaga kohupiimamass.
  • Tõsta tainaketta serv üle täidise nii, et osa täidist jääb paistma.
  • Määri pealt munamäärdega.
  • Küpseta +220-240°C juures 10-15 min.


 

Pildid: kerkikakukene.com

   

Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License