Muretainas

Muretainaid iseloomustab rohke rasvaine- ja jahusisaldus ning madal vedelikusisaldus. Muretainad ei kerki küpsemise ajal (kui ei ole lisatud kergitusaineid). Vedelikuta tainast tooteid iseloomustab muredus ja "suus sulavus". Muretainas on mure, krõbe ja rabe.

Klassikaline muretainas ehk liivatainas koosneb:

1 osast suhkrust

2 osast rasvainest (või või margariin)

3 osast nisujahust

Võitainas ehk muretainas erineb liivatainast selle poolest, et selle koostises on vähem suhkrut ja rasvaainet, samas sisaldab vedelikku ja erinevaid lisandeid.

Valmistatakse klassikalist (ülaltoodud), hapukoore-, kohupiima-, kartuli-, porgandi-, kaerahelbe- ja teiste lisanditega muretainast .

Teisi toiduaineid lisatakse tavaliselt suhkru arvelt, kuivaineid nisujahu arvelt. Vähese vedeliku lisamine muudab muretainatooted pealt krõbedaks ja seest pehmemaks.

Kuivad lisandid (hakitud pähklid, kakao, lahustuv kohv jne) ja küpsetuspulber segatakse eelnevalt jahuga.

Vastavalt retseptuurile lisatakse muretainale muna või munarebu. Kohevuse andmiseks lisatakse küpsetuspulbrit või soodat (lisa sellele sidrunhapet).

Valmistatakse nii soolaseid kui ka magusaid muretainaid. Muretaina põhiretsepti järgi valmistatud magusat tainast nimetatakse liivatainaks.

Magusaid muretainaid maitsestatakse sidrunikoore, vaniljega, riivitud mõrumandlite, kaneeli, kakao, šokolaadi või lahustuva kohviga.

Soolaseid peamiselt kõva juustu, paprikapulbri, musta pipra või köömnetega.

Muretaina valmistamise meetodid:

1) Käsitsi hakkimise meetod

2) Vahustamise meetod

 

 

iDevice ikoon Muretaina valmistamine hakkimise meetodiga
  • Sõelu nisujahu lauale hunnikusse (või sügavasse kumera põhjaga kaussi), tee sisse süvend.
  • Aseta peale suhkur, sool ja tükeldatud külm (kõva) rasvaine, (muna).
  • Haki ained noaga läbi.
  • Lisa retseptis ettenähtud muna või vedelik, maitseained jm.
  • Sega tainas kiiresti ühtlaseks (väldi üleliigset sõtkumist).
  • Hea muretainas on plastiline ja tükkideta.
  • Kata tainas toidukilega (et see külmikus ei kuivaks).
  • Suru tainas kokku ja aseta pooleks kuni üheks tunniks külma - et jahu paisuks ja tainas tugevneks.
  • Rulli seisnud tainas umbes 5 mm paksuseks ja aseta vormi.


Pildid: T.Sootalu    

Sarnase tehnoloogia järgi valmistatakse Prantsuse muretainad:

a) Pâte à foncer - naturaalse maitsega, hästi vormitav muretainas: 250 g nisujahu, 5 g soola, 125 g võid, 60 g muna, 40 ml külma vett 20 g suhkrut. Tainasse lisatavad võitükid peavad olema toasoojad ja külmikus tuleb hoida 2 tundi. Tooted: magusad pirukad või mahlaka täidisega koogid.

b) Pâte brisée - muretainas pirukate valmistamiseks: 250 g nisujahu, 1 sl suhkrut, 160 g toatemperatuuril võid, 1 muna, 1 sl väga külma vett. Lastakse külmikus olla kuni 1 tund. Tooted: quiche´id (soolased lahtised pirukad), tartaletid (korvikesed), barquette´id (laevukese kujulised korvikesed)

Muretaina valmistamist võid vaadata videolt.

c) Pâte sucrée - magus muretainas (liivataigen): 250 g nisujahu, 75 g suhkrut, pisut soola, 1 suur muna, 100 g võid, 1,5 tl apelsiniõie vett. Tooted: magusad tartaletid, barguette´id, koogid, pirukad.

 


iDevice ikoon Muretaina valmistamine vahustamise meetodiga
Vahustada võib käsitsi või masinaga

Käsitsi vahustamine:

  • Vahusta toasoe rasvaine suhkruga või ilma.
  • Lisa muna või munarebud, vedelik, maitseained ja nisujahu koos kergitusainega.
  • Sega kiiresti tainaks.
  • Kasuta kohe küpsiste, plaadi- või vormikookide valmistamiseks.
  • Kuna tainas on pehmem, siis määri see plaadile või lahtikäiva vormi põhjale ühtlase kihina.
  • Küpsiste valmistamisel suru tainas läbi küpsisepressi.
  • Kui soovid tainast rullida, hoia seda mõni tund kaetuna külmikus.

Masinaga vahustamine:

  • Pane masinasse toasoojad toorained va rasvaine.
  • Sega tainalõikuriga kiiresti ühtlaseks, kaua segada ei tohi, muidu hakkab tainas rullimisel venima.
  • Suru käsitsi kokku.
  • Aseta kaetult mõneks ajaks külma.
  • Rulli seisnud tainas ja vormi tooted.
Sarnase tehnoloogia järgi valmistatud Prantsuse muretainas:
Pâte sablée - 250 g nisujahu, 140 g võid, 60 g muna, 100g tuhksuhkrut, 5 g soola, mõni tilk vaniljeessentsi või sidrunikoort (võib lisada 30 g jahvatatud mandleid). Lase külmikus seista vähemalt 2 tundi. Tooted: magusad koogid, tart´id.



Pane toorained masinasse

Pildid: florilege-gourmand

Mikserda algul aeglaselt
Seejärel kiiremini tainatombu tekkimiseni

Suru tainas palliks

Pildid: florilege-gourmand

Kata kilega ja aseta külma
Rulli kergelt jahusel laual

Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License