Pärmitainas ja tooted

Pärmitainaks nimetatakse tainast, milles on kobestajaks kasutatud pärmi. Pärmiseente elutegevuse tagajärjel tekib tainas süsihappegaas, mis kobestab tainast ja annab toodetele poorse struktuuri. Pagar-kondiitrid kutsuvad pärmitainast nisutainaks.

Pärmitainas on odav ja tervislik (eriti, kui kasutada täisterajahusid). Tainas võimaldab valmistada nii soolaseid, kui magusaid tooteid ja on hästi vormitav.

Koostis:

  • nisujahu (sõelutult)
  • vedelik (soe piim, vesi)
  • pärm
  • sool

Lisandina kasutatakse rasvainet, suhkrut, mune, teisi teraviljasaadusi (kuni 10% nisujahust) ja maitset andvaid toiduaineid.

Pärmitaina valmistusviisid:

  • eelkergitusega
  • eelkergituseta

Pärmitainast võib valmistada nii masinaga, kasutades selleks köögikombaini või universaalset segajat kui ka käsitsi.

Pärmitainast tooted: saiad, sepikud, stritslid, kringlid, plaadisaiad, kuklid, kohvisaiad, väikesed, suured kaetud ja katmata pirukad.

Teistest rahvusköökidest on tuntumad pärmitainatooted focaccia, naan leivad, pitad ja bagel`id.

Tavapärasest vedelamast pärmitainast saab küpsetada lusikapannkooke.


Focaccia

Pilt: commons.wikimedia.org

Naan

Pilt: depositphotos.com

Bagel

Pilt: jerseyfoodblog.wordpress.com

 

 

 

Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License