Õhuline tainas ehk besee
Besee koostis:
munavalge 27%
peen- või tuhksuhkur 73%
Besee on ainuke tainas, mis valmistatakse ilma jahuta, seega polegi see tavamõistes tainas, vaid pigem õhuline mass. Tainas kerkib ja jääb õhuliseks munavalgetesse klopitud õhu mõjul.
Beseed kasutatakse järelroogade ning tortide valmistamisel, lisandina ja kaunistusena. Beseega võib üle küpsetada magusaid pirukaid ja kooke. Sellest võib valmistada küpsiseid, mida soovi korral ühendada võikreemi või šokolaadiga. Teiste kreemide või keediste puhul märgub besee liialt ja vajub kokku. Beseed kasutatakse ka külmutatud magustoitude juures.
Besee valmistamine:
- Eralda munavalged ja -kollased hoolikalt.
- Jahuta munavalged + 2-4°C.
- Töövahendid peavad olema puhtad (eriti rasvavabad.)
- Munavalge paremaks vahustamiseks võid lisada pisut soola.
- Alguses vahusta aeglasemalt, lisa kiirust valge vahu tekkimisel.
- Vahu püsimist soodustab pari tilga sidrunhappelahuse lisamine vahustamise lõpu poole.
- Kasuta kristallsuhkru asemel (sõelutud) tuhksuhkrut - lahustub kiiremini.
- Munavalge maht peab olema 7 korda suurenenud.
- Massi lusikaga tõstes peab vaht püsima ja mitte selle küljest ära kukkuma.
- Kui vaht on nõrk ja murenev, siis on see ülevahustatud, tooted vajuvad kokku.
- Kui munavalgeid on vahustatud vähe, siis valguvad tooted laiali.
- Tooted saavad ilusama välimuse, kui neile peale vormimist tuhksuhkrut peale raputada.
- Küpsemise ajal ava aeg-ajal ahjuust, et liigne niiskus välja pääseks või kuivata tooteid pisut lahtise ahjuuksega.
Tainast/munavalgemassi võid maitsestada essentside, kakaopulbri, vanilli, sidrunhappe (suurendab munavahu püsivust), hakitud, röstitud pähklite, mandlitega või värvida punase kondenseeritud mahla või toiduvärvidega. Lisa vedelikke ja pulbreid vahustamise lõppjärgus, pähklipuru peale vahustamise lõppu õrnalt segades.
Toodete vormimiseks pritsi beseed pritskotiga küpsetuspaberi või silikoonmatiga kaetud ahjuplaadile või üleküpsetatavatele toodetele.
Küpseta vormitud tooted kohe peale pritsimist. Soovitav küpsetamistemperatuur on +100-110°C. Pärast seda võid tooteid mõni tund (3-10) kuivatada veel +50-90°C juures. Küpsetusaeg sõltub toote suurusest, suuremad 50-60 min.
Õigesti kuivanud besee on kerge ja poorne, värvus valge, tugeva koorikuga, pealiskiht õhuke. Seda on küpsetuspaberilt kerge eemaldada.
Valmis beseed tuleb sälitada kuivas.
Tuntakse Prantsuse, Itaalia ja Šveitsi meringue´e.
|
||
Prantsuse besee (kõva) Pilt: taste.com.au |
Itaalia besee, sefiirikorvike Pilt: rongupagar.ee |
Šveitsi besee kattega sidrunikook Pilt: flickr.com |
Nimetus | Toorained | Tehnoloogia |
Prantus-pärane besee |
2 munavalget 115 g suhkrut |
Harilik besee, mis muutub kõvaks:
|
Švetsi-pärane besee |
2 munavalget 125 g suhkrut Pavlova jaoks lisa 1 tl maisitärklist 1 tl veiniäädika |
Lihtne besee, mis valmistatakse munavalgeid suhkruga kuuma auru kohal vahustades. Kasuta nt lumepallisupi, Baked Alaska valmistamisel ja paljude dessertide ning kookide kaunistusena. Kui seda ahjus küpsetada, siis võib beseed eelnevalt maitsestada ja pritsides vormida. Pavlova valmistamiseks lisatakse beseele maisitärklist ja äädikat, see muudab valmistoote väljast krõbedaks ja seest pehmeks ning kleepuvaks. |
Itaalia-pärane besee - sefiir - munavalge vahukreem |
Siirup: 250 g suhkrut 60 ml vett + 4 munavalget |
Kuumal menetlusel valmistatud besee:
|
Beseetortide põhjad vormi küpsetuspaberile joonistatud kujundi järgi - kõigepealt tee äär, siis määri keskele ühtlane kiht tainast. Tee selliselt tortide vahekihte. Pealmine kiht pritsi läbi tülle kas lilledena või ruudustikuna. Tordipõhju võib kuivatada kuni 10 tundi.
Beseeküpsised Pilt: stylishcuisine.com |
Kreemitäidisega beseekoogid Pilt: rongupagar.ee |
Beseetort Pilt: usin.ee |
|
|
Pavlova vormimine Pildid: marjukodus.com |
Pavlova |
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License