Õhuline tainas ehk besee

Besee ehk õhulisest munavalgetainast küpsetatud ja seejärel kuivatatud mass. Klassikaliselt nimetatakse seda tainast meringue´iks. Meringue on väga õhuline magus segu kõvaks vahuks vahustatud munavalgetest ja suhkrust, mis küpsedes muutub krõbedaks ja tugevaks.

Besee koostis:

munavalge 27%

peen- või tuhksuhkur 73%

Besee on ainuke tainas, mis valmistatakse ilma jahuta, seega polegi see tavamõistes tainas, vaid pigem õhuline mass. Tainas kerkib ja jääb õhuliseks munavalgetesse klopitud õhu mõjul.

Beseed kasutatakse järelroogade ning tortide valmistamisel, lisandina ja kaunistusena. Beseega võib üle küpsetada magusaid pirukaid ja kooke. Sellest võib valmistada küpsiseid, mida soovi korral ühendada võikreemi või šokolaadiga. Teiste kreemide või keediste puhul märgub besee liialt ja vajub kokku. Beseed kasutatakse ka külmutatud magustoitude juures.

Besee valmistamine:

  • Eralda munavalged ja -kollased hoolikalt.
  • Jahuta munavalged + 2-4°C.
  • Töövahendid peavad olema puhtad (eriti rasvavabad.)
  • Munavalge paremaks vahustamiseks võid lisada pisut soola.
  • Alguses vahusta aeglasemalt, lisa kiirust valge vahu tekkimisel.
  • Vahu püsimist soodustab pari tilga sidrunhappelahuse lisamine vahustamise lõpu poole.
  • Kasuta kristallsuhkru asemel (sõelutud) tuhksuhkrut - lahustub kiiremini.
  • Munavalge maht peab olema 7 korda suurenenud.
  • Massi lusikaga tõstes peab vaht püsima ja mitte selle küljest ära kukkuma.
  • Kui vaht on nõrk ja murenev, siis on see ülevahustatud, tooted vajuvad kokku.
  • Kui munavalgeid on vahustatud vähe, siis valguvad tooted laiali.
  • Tooted saavad ilusama välimuse, kui neile peale vormimist tuhksuhkrut peale raputada.
  • Küpsemise ajal ava aeg-ajal ahjuust, et liigne niiskus välja pääseks või kuivata tooteid pisut lahtise ahjuuksega.

Tainast/munavalgemassi võid maitsestada essentside, kakaopulbri, vanilli, sidrunhappe (suurendab munavahu püsivust), hakitud, röstitud pähklite, mandlitega või värvida punase kondenseeritud mahla või toiduvärvidega. Lisa vedelikke ja pulbreid vahustamise lõppjärgus, pähklipuru peale vahustamise lõppu õrnalt segades.

Toodete vormimiseks pritsi beseed pritskotiga küpsetuspaberi või silikoonmatiga kaetud ahjuplaadile või üleküpsetatavatele toodetele.

Küpseta vormitud tooted kohe peale pritsimist. Soovitav küpsetamistemperatuur on +100-110°C. Pärast seda võid tooteid mõni tund (3-10) kuivatada veel +50-90°C juures. Küpsetusaeg sõltub toote suurusest, suuremad 50-60 min.

Õigesti kuivanud besee on kerge ja poorne, värvus valge, tugeva koorikuga, pealiskiht õhuke. Seda on küpsetuspaberilt kerge eemaldada.

Valmis beseed tuleb sälitada kuivas.

Tuntakse Prantsuse, Itaalia ja Šveitsi meringue´e.


Prantsuse besee (kõva)

Pilt: taste.com.au

Itaalia besee, sefiirikorvike

Pilt: rongupagar.ee

Šveitsi besee kattega sidrunikook

Pilt: flickr.com

 

iDevice ikoon Erinevad beseetainad
Nimetus Toorained Tehnoloogia
Prantus-pärane besee

2 munavalget

115 g suhkrut

Harilik besee, mis muutub kõvaks:

  • Vahusta munavalged tõusvas tempos pooltugevaks vahuks.
  • Lisa, vahustamist jätkates, 2/3 suhkrust.
  • Lisa vahustamise lõpu poole koos maitseainetega ülejäänud suhkur.
  • Vahusta, kuni suhkur on sulanud.
Võid vaadata videot besee valmistamisest.
Švetsi-pärane besee

2 munavalget

125 g suhkrut

Pavlova jaoks lisa

1 tl maisitärklist

1 tl veiniäädika

Lihtne besee, mis valmistatakse munavalgeid suhkruga kuuma auru kohal vahustades.

Kasuta nt lumepallisupi, Baked Alaska valmistamisel ja paljude dessertide ning kookide kaunistusena.

Kui seda ahjus küpsetada, siis võib beseed eelnevalt maitsestada ja pritsides vormida.

Pavlova valmistamiseks lisatakse beseele maisitärklist ja äädikat, see muudab valmistoote väljast krõbedaks ja seest pehmeks ning kleepuvaks.

Itaalia-pärane besee - sefiir - munavalge vahukreem

Siirup: 250 g suhkrut

60 ml vett

+

4 munavalget

Kuumal menetlusel valmistatud besee:
  • Keeda veest ja suhkrust siirup.
  • Kuumuta siirupit "pehme palli" staadiumini (+116-118°C).
  • Vahusta munavalged pehmete tippudeni.
  • Lisa pidevalt vahustades munavalgetele peene joana keev siirup.
  • Vahusta läikiva vahu tekkimiseni.
Kasuta saadud beseed ehk sefiiri ehk munavalgekreemi kookide, puuviljatortide, korvikeste jt järelroogade kattena, glasuuride, võikreemide, suupistete ja külmutatud sufleede valmistamisel.

iDevice ikoon Beseetooted
Beseeküpsiseid ja kooke saab vormida läbi pritskoti erinevateks kujudeks. Küpseta 1 tund. Küpsiseid võib valmistada erinevate ülaltoodud maitse- või värvilisanditega. Samuti võib beseeküpsised pärast kuivamist katta üleni šokolaadiga.

Beseetortide põhjad vormi küpsetuspaberile joonistatud kujundi järgi - kõigepealt tee äär, siis määri keskele ühtlane kiht tainast. Tee selliselt tortide vahekihte. Pealmine kiht pritsi läbi tülle kas lilledena või ruudustikuna. Tordipõhju võib kuivatada kuni 10 tundi.

Beseeküpsised

Pilt: stylishcuisine.com

Kreemitäidisega beseekoogid

Pilt: rongupagar.ee

Beseetort

Pilt: usin.ee


Pavlova vormimine

Pildid: marjukodus.com

Pavlova

 


Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License