Biskviiditainas

Biskviiditainas on oma olemuselt õhuline ja kerge tekstuuriga vahustatud tainas. Biskviiditainast tuleb kohelda õrnalt ja kiiresti. Biskviiditainast valmistatakse niipalju, kui seda ühekorraga küpsetada saab. Biskviiditainas ei säili. Biskviiditaina valmistamisel ei kasutata keemilisi ega bioloogilisi kobestajaid. Toodete kohevus ja poorsus saavutatakse suure hulga munade vahustamisega. Tooted kerkivad munadesse vahustatud õhu toimel. Poorne struktuur säilib jahu- ja munavalkude hüübimise tulemusena.

Biskviiditaina koostis 1:1:1:

50% kanamune - 1 tk

25% suhkrut - 1 sl

25% nisujahu - 1 sl

Koostisained võivad muutuda vastavalt kavandatud tootele. Osa nisujahust (mitte üle 1/4) võib asendada kartulitärklisega. Tärklis annab biskviiditainale elastsust ja kohevust juurde, mis on oluline, kui tahetakse biskviiti nt rulli keerata. Kartulitärklis segatakse enne taignale lisamist nisujahuga kokku.

Küpsetuspulber ei ole biskviiditaina valmistamisel vajalik, kuid selle kasutamine hõlbustab toote kerkimist. Arvesta 0,5 tl 4 muna kohta. Näiteks kasutatakse küpsetuspulbrit kakaobiskviidi valmistamisel.

Või kasutamisel lisa see sulatatuna valmistainale.

Biskviiditaina maitsestamiseks kasutatakse vanilli, kakaopulbrit, jahvatatud kaneeli, tsitruseliste riivitud koort, sukaadi, jahvatatud pähkleid ja mandleid.

Biskviiditaina valmistamisel kasutatakse erinevaid meetodeid:

  • terve muna koosvahustamise meetod
  • munakollase ja munavalge eraldi vahustamise meetod

 

 

iDevice ikoon Esimene viis biskviiditaina valmistamiseks
  • Löö munad lahti.
  • Pane munad ja suhkur puhtasse, külma vahustamisnõusse.
  • Sega algul aeglasemal kiirusel, hiljem kiiremini.
  • Vahustamise kestus 15-20 min, sellel ajal tooraine maht kasvab 2,5-3 korda, värvus muutub kreemikaks, suhkur peab täielikult lahustuma.
  • Lisa käsitsi segades juurde sõelutud jahu või jahu-tärklisesegu.
  • Valmissegatud tainas ei tohi sisaldada jahutükke.

iDevice ikoon Teine viis biskviiditaina valmistamiseks
Bušee
  • Eralda munavalged kollastest, ole hoolikas, kui munarebu satub valgesse, siis munavalge ei vahustu.
  • Hõõru munakollased 2/3 suhkruga heledasse vahtu.
  • Vahusta munavalged (hoia enne külmas) tõusvas tempos kõvasse vahtu.
  • Kui tekkivad vahumügarad, lisa järk-järgult 1/3 suhkrust.
  • Munavalge on vahul, kui tekkinud vaht on kuiv ja püsiv ning säilitab lusikaga võttes oma kuju.
  • Lisa munarebuvahule 2/3 munavalgemassi ja sega õrnalt alt üles liigutusega ühtlaseks.
  • Lisa munamassile sõelutud nisujahu, sega samamoodi ühtlaseks.
  • Lisa tainale ülejäänud (1/3) munavalgemass ja sega lõplikult - segada ei tohi kaua!!!



Munavalge pehmete tippudeni

Pildid: T.Sootalu

Vahustatud munavalge

peale suhkru lisamist

Suhrkuga vahustatud

munarebud





Sega tõstega alt üles

Pildid: T.Sootalu

Lisa sõelutud nisujahu

Lisa ülejäänud munavalge

Biskviiditaigen

iDevice ikoon Kaks biskviiditaina retsepti

Harilik biskviiditainas (nt tordipõhi)

5 muna

5 sl suhkrut

5 sl nisujahu

1/2 sidruni riivitud koor

Biskviiditainas kartulitärklisega (nt tiramisu biskviit)

5 muna

200 g suhkrut

60 g nisujahu

75 g kartulitärklist

1/2 sidruni riivitud koor

(1 tl küpsetuspulbrit)

 

 


Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License