Keedutainas
Keedutainas valmistatakse toitlustusettevõttes kohapeal, valmistainaid ei ole. Seega valmistatakse tainast täpselt niipalju, kui seda ühekorraga küpsetada saab.
Keedutaina koostisosad on vesi, rasvaine, sool, nisujahu, munad.
Keedutainas erineb muudest tainaliikidest selle poolest, et tema valmistamisel on kobestajaks veeaur, mis tekib toote küpsetamisel. Toode muutub veeauru toimel seest õõnsaks, mis jahtunult täidetakse magusa või soolase täidisega.
Keedutaina valmistamine jaguneb kahte etappi:
Keetmine:
- Kuumuta vesi koos rasvaine ja soolaga aeglaselt paksupõhjalises keedunõus, kuni rasvaine sulab.
- Kuumuta segu kiiresti keemiseni.
- Sõelu nisujahu.
- Eemalda nõu tulelt ja lisa keevale vedeliku-rasvaine segule korraga kogu nisujahu, sega.
- Tõsta nõu tagasi tulele ja kuumuta tainast umbes 5 min ja klopi tugevalt, kuni tainas moodustab ühtlase massi ja lööb nõu küljest lahti.
- Kui segu tundub liiga vedel, siis võib seda veel veidi kuumutada (ära enam klopi, et rasvaine ei eralduks).
- Tainas peab olema ühtlase konsistentsiga (lusikaga tõmmates peab vagu aeglaselt kinni vajuma) vedel-sitke, kuid mitte kõva.
- Lase tainal jahtuda +60-70°C-ni (kuni kannatab sõrmedega katsuda).
- Sega tainale ükshaaval juurde lahtiklopitud (toatemperatuuril) terved munad.
- Iga muna lisamise järel klopi tainas ühtlaseks.
- Sega veel 10-15 min.
Kui tainast eelnevalt ei jahutata, siis munad hüübivad ja tooted kerkivad küpsetamisel vähe.
Munakoguse suurendamine muudab tooted kuivemaks, seetõttu sobivad need paremini külmutamiseks või millegi niiskemaga, näiteks kreemiga, täitmiseks.
Rasvakoguse suurendamine muudab tooted krõbedamaks.
Vee asendamine osaliselt piimaga muudab tooted tumedamaks.
Erinevate toodete valmistamisel maitsestatakse tainas erinevalt - võib lisada rohkem soola, pipart, riivjuustu, suhkrut, riivitud tsitruseliste koort, murulauku, ürte, hakitud puu- ja köögivilju.
|
|
|
Kuumuta vesi, rasvvaine ja sool Pildid: T.Sootalu |
Lisa korraga kogu jahu |
Sega |
Kuumuta ja klopi Pildid: T.Sootalu |
Lisa munad ükshaaval |
Tainas peale ühe muna lisamist |
Tainas peale teise muna lisamist Pildid: T.Sootalu |
Keedutaigen |
120 g võid | 60 g võid |
220 g vett |
150 ml vett |
230 g nisujahu |
90 g nisujahu |
400 g muna | 3 muna |
3 g soola |
5 g soola |
5 g suhkrut |
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License