Teiste rahvaste leivad
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Chapatti |
Baguette |
Lavašš |
Kulitš | Matzahi |
pilt Vikipediast |
pilt Vikipediast | pilt Leibur.ee |
pilt naine24.ee |
Pilt hungrysam.com |
CHAPATTI - täistera nisu- või
hirsihjahust määrimata küpsetuspannil küpsetatud pannkoogitaolised leivad Indias (puri),
Pakistanis ja Iraanis. Serveeritakse sulavõiga. Enne küpsetamist taignapall
rullitakse ja keerutatakse kätel nagu pitsat, kuni taignaplaadi läbimõõt on
umbes 18 cm.Vaata puri tegemise videot siit: http://www.youtube.com/watch?v=o3xLk13j5r0
CHALLAH - juutide reedeöiste sabatite
(söömaaegade) palmikleib (pärmitaignast) või uue aasta puhul küpsetatud
ringikujuline "õnneleib". Videolt võid vaadata kuidas palmitseda 6
osalist palmikut ehk teha challah -t (jallah) http://www.youtube.com/watch?v=22p3wIHLupc
CIABATTA - suurepooriline, oliivõliga
valmistatud leib Itaalias (pärmitaignast). Ciabatta´t on saada ka Eesti kauplustes. Vaata ciabatta
tegemisest videot siit: http://www.youtube.com/watch?v=YX_6l2bmvQI
GRUUSIA LEIB - valmistusviisilt ja sitkuselt
sarnane Itaalia ciabatta leivale. Kujult lamedam ja otstest teravam.
FOCCACIA - täisteranisujahust oliivõli ja
ürtidega (eriti rosmariiniga), ka oliivide ning päikesekuivatatud tomatitega küpsetatud
leib Itaalias (pärmitaignast). Meenutab pitsat või plaadikooki. Vaata valmistamise vidot
siit: http://www.youtube.com/watch?v=mZ-Y4twi_eg
KULITŠ - magus sai, küpsetatud rohke või
ja munadega pärmitaignast, ümmarguse pätsi kujuga. Taignale lisatakse maitseks kardemoni, rosinaid,
mandleid, safranit jne. Vene rahvustoit, tavaliselt lihavõttesai.
LAVAŠŠ - kergitamata nisutaignast erilise kiviahju
seintel küpsetatud õhuke leib, mis on aastasadu olnud Kaukaasia, Kreeka, Türgi
ja Iraani rahvaste igapäevase menüü lahutamatu osa.
Värske ja pehmena kasutatakse seda grillitud liha või köögiviljade ümber
keeramiseks, samas sobib lavašš suurepäraselt ka lihtsalt šašlõki või muu toidu
kõrvale murdmiseks, vrappide (rull-leib) ja suupistete valmistamiseks.
MATZAHI - juutide õhuke, lame nisujahust küpsetatud ringi- või ruudukujuline hapendamata ja soolata
leib.
NÄKILEIB - rukki- või nisujahust ja veest,
väga väikese veesisaldusega kuivikleib. Toodetakse peamiselt Skandinaavias,
algselt pärit Rootsist.
ODRALEIB - rukki- ja odrajahu segust ning
soolasest veest vormitakse pallid, mis rullitakse odrajahuga puistatud laual
hästi õhukeseks. Küpsetatakse kuumas ahjus leivakesi vahepeal kiiresti ümber
pöörates. Serveeritakse Norras nii soojalt, kui ka külmalt.
PITA - ovaali- või ringikujuline
nisujahust taskuleib Kesk-Ida, Araabia- ja Vahemere maades. Pita´t saab avada
nagu ümbrikut. Leib lõigatakse ühe külje pealt lahti ja täidetakse nt.
kebabiliha (pöörlevas püstvardas grillitud liha) ja salatiga. Pitaleib on nii sitke, et vedelik ei lähe läbi.
PIZZA - nisujahust (pärmitaigen)
valmistatud mitmekesise kattega leib Itaalias. Kindlasti peab pitsa peal olema
tomatipüree ja juust.
POOR - chapattitaignast
valmistatud leib, kuid väiksem ja ümaram. Poor friteeritakse kuumas õlis. Küpsenud leib on õhku täis nagu õhupall.
PARATHA - chapattitaignast valmistatud leib. Rullitud
taignale määritakse enne lõplikku vormimist ja küpsetamist selitatud (sulatatud
ja kurnatud) võid. Ümmargune taigen keeratakse seejärel ruuduks ja rullitakse
15X15 sm suuruseks. Leiba küpsetatakse kuumal pannil, kuni leivale ilmuvad
pruunid täpid. Leib keeratakse ringi ja küpsetatakse ka teine pool. Paratha küpsetamine
sarnaneb puri küpsetamisele. Võid vaatada esimest videot.
PUMPERNIKKEL - hapukas rukkileib Saksamaalt.
SOODALEIB (SODABREAD) - nisujahust ja
vadakust leib Iirimaal, mida kegitatakse soodaga ja küpsetuspulbriga.Vaata
videot soodaleiva tegemise kohta siit: http://www.youtube.com/watch?v=wqhNAl7MBUg
TORTILLA - nisujahust valmistatud
pannkoogitaoline, õhuke leib Mehhikost. Leiba võib täita nii soolaste, kui magusate täidistega.
VIINI LEIB - rabeda, õhukese, läikiva
koorikuga jämedakoeline, suurepooriline, auruga küpsetatud nisujahust
(pärmitaignast) leib Austrias. Sarnaneb meie kodusaiale, kus pärmitaignas
kasutatakse vedelikuks piima. Võib olla üle puistatud erinevate seemnetega.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Näkileib | Pita | Poor | Paratha | Sodabread |
Pilt toitumine.ee |
Pilt tastefood.info | Pilt mandirbasel.com |
Pilt evernewrecipes.com |
Pilt worldonaplate.org |
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License