Teiste rahvaste leivad





Chapatti

Baguette

Lavašš
Kulitš Matzahi
pilt Vikipediast
pilt Vikipediast pilt Leibur.ee
pilt naine24.ee
Pilt hungrysam.com

 

CHAPATTI - täistera nisu- või hirsihjahust määrimata küpsetuspannil küpsetatud pannkoogitaolised leivad Indias (puri), Pakistanis ja Iraanis. Serveeritakse sulavõiga. Enne küpsetamist taignapall rullitakse ja keerutatakse kätel nagu pitsat, kuni taignaplaadi läbimõõt on umbes 18 cm.Vaata puri tegemise videot siit: http://www.youtube.com/watch?v=o3xLk13j5r0

CHALLAH - juutide reedeöiste sabatite (söömaaegade) palmikleib (pärmitaignast) või uue aasta puhul küpsetatud ringikujuline "õnneleib". Videolt võid vaadata kuidas palmitseda 6 osalist palmikut ehk teha challah -t (jallah) http://www.youtube.com/watch?v=22p3wIHLupc

CIABATTA - suurepooriline, oliivõliga valmistatud leib Itaalias (pärmitaignast). Ciabatta´t on saada ka Eesti kauplustes. Vaata ciabatta tegemisest videot siit: http://www.youtube.com/watch?v=YX_6l2bmvQI

GRUUSIA LEIB - valmistusviisilt ja sitkuselt sarnane Itaalia ciabatta leivale. Kujult lamedam ja otstest teravam.

FOCCACIA - täisteranisujahust oliivõli ja ürtidega (eriti rosmariiniga), ka oliivide ning päikesekuivatatud tomatitega küpsetatud leib Itaalias (pärmitaignast). Meenutab pitsat või plaadikooki. Vaata valmistamise vidot siit: http://www.youtube.com/watch?v=mZ-Y4twi_eg

KULITŠ - magus sai, küpsetatud rohke või ja munadega pärmitaignast, ümmarguse pätsi kujuga. Taignale lisatakse maitseks kardemoni, rosinaid, mandleid, safranit jne. Vene rahvustoit, tavaliselt lihavõttesai.

LAVAŠŠ - kergitamata nisutaignast erilise kiviahju seintel küpsetatud õhuke leib, mis on aastasadu olnud Kaukaasia, Kreeka, Türgi ja Iraani rahvaste igapäevase menüü lahutamatu osa.
Värske ja pehmena kasutatakse seda grillitud liha või köögiviljade ümber keeramiseks, samas sobib lavašš suurepäraselt ka lihtsalt šašlõki või muu toidu kõrvale murdmiseks, vrappide (rull-leib) ja suupistete valmistamiseks.

MATZAHI - juutide õhuke, lame nisujahust küpsetatud ringi- või ruudukujuline hapendamata ja soolata leib.

NÄKILEIB - rukki- või nisujahust ja veest, väga väikese veesisaldusega kuivikleib. Toodetakse peamiselt Skandinaavias, algselt pärit Rootsist.

ODRALEIB - rukki- ja odrajahu segust ning soolasest veest vormitakse pallid, mis rullitakse odrajahuga puistatud laual hästi õhukeseks. Küpsetatakse kuumas ahjus leivakesi vahepeal kiiresti ümber pöörates. Serveeritakse Norras nii soojalt, kui ka külmalt.

PITA - ovaali- või ringikujuline nisujahust taskuleib Kesk-Ida, Araabia- ja Vahemere maades. Pita´t saab avada nagu ümbrikut. Leib lõigatakse ühe külje pealt lahti ja täidetakse nt. kebabiliha (pöörlevas püstvardas grillitud liha) ja salatiga. Pitaleib on nii sitke, et vedelik ei lähe läbi.

PIZZA - nisujahust (pärmitaigen) valmistatud mitmekesise kattega leib Itaalias. Kindlasti peab pitsa peal olema tomatipüree ja juust.

POOR - chapattitaignast valmistatud leib, kuid väiksem ja ümaram. Poor friteeritakse kuumas õlis. Küpsenud leib on õhku täis nagu õhupall.

PARATHA - chapattitaignast valmistatud leib. Rullitud taignale määritakse enne lõplikku vormimist ja küpsetamist selitatud (sulatatud ja kurnatud) võid. Ümmargune taigen keeratakse seejärel ruuduks ja rullitakse 15X15 sm suuruseks. Leiba küpsetatakse kuumal pannil, kuni leivale ilmuvad pruunid täpid. Leib keeratakse ringi ja küpsetatakse ka teine pool. Paratha küpsetamine sarnaneb puri küpsetamisele. Võid vaatada esimest videot.

PUMPERNIKKEL - hapukas rukkileib Saksamaalt.

SOODALEIB (SODABREAD) - nisujahust ja vadakust leib Iirimaal, mida kegitatakse soodaga ja küpsetuspulbriga.Vaata videot soodaleiva tegemise kohta siit: http://www.youtube.com/watch?v=wqhNAl7MBUg

TORTILLA - nisujahust valmistatud pannkoogitaoline, õhuke leib Mehhikost. Leiba võib täita nii soolaste, kui magusate täidistega.

VIINI LEIB - rabeda, õhukese, läikiva koorikuga jämedakoeline, suurepooriline, auruga küpsetatud nisujahust (pärmitaignast) leib Austrias. Sarnaneb meie kodusaiale, kus pärmitaignas kasutatakse vedelikuks piima. Võib olla üle puistatud erinevate seemnetega.

PRANTSUSE LEIB ehk BAGUETTE - sama, mis Viini leib, kuid taignas on vedelikuks vesi. Kujult piklik leib, krõbeda kooriku ja pehme sisuga. Baguette vormimist võid vaadata siit: http://www.youtube.com/watch?v=HP-E8qXuIQ4

 


Näkileib Pita Poor Paratha Sodabread
Pilt toitumine.ee
Pilt tastefood.info Pilt mandirbasel.com
Pilt evernewrecipes.com
Pilt worldonaplate.org

 

 

Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License