JUURVILJAD

iDevice ikoon

PORGAND

 

Autori foto

Porgand sisaldab 5-7% suhkrut, rohkesti karotiini, millest tuleneb oranžpunane värvus, C-, B-rühma ja E-vitamiine ning mineraalaineid. Kõrgema toiteväärtusega on väiksema südamikuga porgandid.

Söö porgandit, saad magneesiumi, kaltsiumi ja fosforit.

 











iDevice ikoon

SÖÖGIPEET

 

Autori foto

Söögipeet sisaldab 8-14% suhkrut, 1,5% mineraalaineid, vitamiine, sealhulgas foolhapet.

Kujult ümarad lapik-ümarad või piklikud, ristlõikes valgete ja mustade rõngastega.

 

Söö peeti, saad naatriumi, kaltsiumi, joodi ja rauda.













iDevice ikoon

KAALIKAS

Autori foto 

Kaalikas jaguneb söögi- ja söödakaalikaks.

Kaalikas sisaldab 4-7% suhkrut.

Mõnedele sortidele iseloomulik kibekas maitse on tingitud glükosiididest. Kaalikas sisaldab C-, B1-, B2-, PP-vitamiine.

Mineraalainetest sisaldab kaalikas naatriumi, kaaliumi, kaltsiumi, magneesiumi, fosforit ja rauda.

 

 

 

 

 


iDevice ikoon

NAERIS

Naeris on omaduselt lähedane kaalikale, kuigi mõnevõrra madalama toiteväärtusega.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pilt Vikipeediast 


iDevice ikoon

REDIS

Autori fotoRedis on varajane köögivili.

Veidi kibeka maitse annavad glükosiidid ning erilise aroomi eeterlikud õlid.

C-vitamiini on 35mg 100g kohta.

 











iDevice ikoon

PASTINAAK ehk MOORPUTK

Autori foto

Pastinaagil ehk moorputkel on koonusekujuline juur, mida tarvitatakse toiduks.

Pastinaak sisaldab rohkesti süsivesikuid-15% ja on kaloriterikas. Mineraalsooladest sisaldab rohkesti kaaliumi, kuid vitamiinide poolest nii rikkalik ei ole. Kuna pastinaak on teravamaitseline juurvili, siis on hea lisada toitudele teisi juurvilju või piima.

 

 

 

 


iDevice ikoon

MÄDARÕIGAS

Pilt:Kren Verkauf.jpgMädarõigas on eriti rikas eeterlike õlide ja glükosiidide ning C- vitamiini poolest.

Toiduks tarvitatakse juurt.

Mineraalainete sisalduselt ületab mädarõikajuur teised juurviljad, C- vitamiini hulgalt läheneb sidrunile.

 

 

 

 

 


iDevice ikoon

JUURSELLER

Autori fotoJuurselleril kasutatakse toiduks ümarat ja alt osast tugevasti harunevat juurt.

Sellerikoor on krobeline ja koore värvus on pruunikas või kollakasvalge, sisu võrdlemisi pehme.

Maitse on tugev ja tooniandev. Peamiselt kasutatakse liha- ja kalatoitude maitsestamiseks.

 

 

 

 


iDevice ikoon

MUSTRÕIGAS

Autori foto

Mustrõika valget juurt ümbritseb tavaliselt must koor.

Maitselt meenutab mustrõigas pigem mädarõigast ning on redisest vähem mahlane.

Mustrõigas sobib salatitesse, samuti erinevate kastmete maitsestamiseks.

 

 

 

 


Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License