JUURVILJAD
PORGAND
Porgand sisaldab 5-7% suhkrut, rohkesti karotiini, millest tuleneb oranžpunane värvus, C-, B-rühma ja E-vitamiine ning mineraalaineid. Kõrgema toiteväärtusega on väiksema südamikuga porgandid.
Söö porgandit, saad magneesiumi, kaltsiumi ja fosforit.
SÖÖGIPEET
Söögipeet sisaldab 8-14% suhkrut, 1,5% mineraalaineid, vitamiine, sealhulgas foolhapet.
Kujult ümarad lapik-ümarad või piklikud, ristlõikes valgete ja mustade rõngastega.
Söö peeti, saad naatriumi, kaltsiumi, joodi ja rauda.
KAALIKAS
Kaalikas jaguneb söögi- ja söödakaalikaks.
Kaalikas sisaldab 4-7% suhkrut.
Mõnedele sortidele iseloomulik kibekas maitse on tingitud glükosiididest. Kaalikas sisaldab C-, B1-, B2-, PP-vitamiine.
Mineraalainetest sisaldab kaalikas naatriumi, kaaliumi, kaltsiumi, magneesiumi, fosforit ja rauda.
NAERIS
REDIS
Redis on varajane köögivili.
Veidi kibeka maitse annavad glükosiidid ning erilise aroomi eeterlikud õlid.
C-vitamiini on 35mg 100g kohta.
PASTINAAK ehk MOORPUTK
Pastinaagil ehk moorputkel on koonusekujuline juur, mida tarvitatakse toiduks.
Pastinaak sisaldab rohkesti süsivesikuid-15% ja on kaloriterikas. Mineraalsooladest sisaldab rohkesti kaaliumi, kuid vitamiinide poolest nii rikkalik ei ole. Kuna pastinaak on teravamaitseline juurvili, siis on hea lisada toitudele teisi juurvilju või piima.
MÄDARÕIGAS
Mädarõigas on eriti rikas eeterlike õlide ja glükosiidide ning C- vitamiini poolest.
Toiduks tarvitatakse juurt.
Mineraalainete sisalduselt ületab mädarõikajuur teised juurviljad, C- vitamiini hulgalt läheneb sidrunile.
JUURSELLER
Juurselleril kasutatakse toiduks ümarat ja alt osast tugevasti harunevat juurt.
Sellerikoor on krobeline ja koore värvus on pruunikas või kollakasvalge, sisu võrdlemisi pehme.
Maitse on tugev ja tooniandev. Peamiselt kasutatakse liha- ja kalatoitude maitsestamiseks.
MUSTRÕIGAS
Mustrõika valget juurt ümbritseb tavaliselt must koor.
Maitselt meenutab mustrõigas pigem mädarõigast ning on redisest vähem mahlane.
Mustrõigas sobib salatitesse, samuti erinevate kastmete maitsestamiseks.
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License