KAUNVILJAD

 

Kaunviljad sisaldavad võrreldes teiste köögiviljadega rohkem valku - kuni 60%.

Ülesanne

Otsi Internetist aedherne, aedoa, põldoa ja läätse pilte ja retsepte!

iDevice ikoon

AEDHERNES

Aedhernes sisaldab keskmiselt 6% nii valku,suhkruid ja ka tärklist, mineraalainetest kaaliumi, fosvorit, kaltsiumi ja rauda, C-vitamiini, teisi vitamiine ja letsitiini. Suhkruhernes ei sisalda kauna siseküljel pärgamentset kilet ja süüakse koos kauntega.

iDevice ikoon

AEDUBA

Aeduba ehk türgiuba on toiteväärtuselt sarnane aedhernele. Kauna värvus on roheline või kollane ning seemne värvus valge või pruun.

iDevice ikoon

PÕLDUBA

Põlduba sisaldab valku ja tärklist keskmiselt 6%, kuid suhkruid vähem - 2%. Toiduks kasutatakse nii poolvalminud kui valminud teri nii toorelt kui keedetult.Toorelt on oad tsüanogeensete glükosiidide  sisalduse tõttu nõrgalt mürgised, põhjustades seedehäireid, seetõttu tuleks ube süüa kuumtöödeldult.Oasupp põldubadest kuulub eesti rahvustoitude hulka.

iDevice ikoon

LÄÄTS

Lääts on tugevasti hargnev 25...40 cm kõrguseks kasvav kaunvili. Kaunad on lühikesed , sisaldades 1...3 seemet. Seemned on seibikujulised või ümarlapikud, läbimõõduga 3...8mm, rohekaskollase , helepruuni , punase või kirju värvusega. valgusisaldus on teiste kaunviljadega võrreldes kõige suurem.

Toiduvalmistamisel kasutatakse nagu herneid.


Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License