KAUNVILJAD
Kaunviljad sisaldavad võrreldes teiste köögiviljadega rohkem valku - kuni 60%.
Ülesanne
Otsi Internetist aedherne, aedoa, põldoa ja läätse pilte ja retsepte!
AEDHERNES
Aedhernes sisaldab keskmiselt 6% nii valku,suhkruid ja ka
tärklist, mineraalainetest kaaliumi, fosvorit, kaltsiumi ja rauda,
C-vitamiini, teisi vitamiine ja letsitiini. Suhkruhernes ei sisalda
kauna siseküljel pärgamentset kilet ja süüakse koos kauntega.
AEDUBA
Aeduba ehk türgiuba on toiteväärtuselt sarnane aedhernele.
Kauna värvus on roheline või kollane ning seemne värvus valge või pruun.
PÕLDUBA
Põlduba sisaldab valku ja tärklist keskmiselt 6%, kuid
suhkruid vähem - 2%. Toiduks kasutatakse nii poolvalminud kui valminud
teri nii toorelt kui keedetult.Toorelt on oad tsüanogeensete
glükosiidide sisalduse tõttu nõrgalt mürgised, põhjustades
seedehäireid, seetõttu tuleks ube süüa kuumtöödeldult.Oasupp
põldubadest kuulub eesti rahvustoitude hulka.
LÄÄTS
Lääts on tugevasti hargnev 25...40 cm kõrguseks kasvav kaunvili. Kaunad on lühikesed , sisaldades 1...3 seemet. Seemned on seibikujulised või ümarlapikud, läbimõõduga 3...8mm, rohekaskollase , helepruuni , punase või kirju värvusega. valgusisaldus on teiste kaunviljadega võrreldes kõige suurem.
Toiduvalmistamisel kasutatakse nagu herneid.
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License