MUGULVILJAD
KARTUL
Kartul sisaldab 12 - 25% tärklist, kuni 2% täisväärtuslikku valku, 1,7% mineraalaineid, ja 71- 84% vett, 10-30g C-vitamiini 100g kohta.
Kartulid jagunevad keemilise koostise, saagikuse ja valmimise kiiruse alusel sortidesse. Uusi sorte saadakse aretustöö tulemusel.
Kasutamise otstarbel jagunevad kartulisordid:
- toidukartul,
- tööstus- ja
- universaalseks kartuliks.
Mida rohkem sisaldab kartul tärklist, seda kiiremini see keetmisel laguneb. Kvaliteedi alusel jaotatakse toidukartul ekstra, 1. klass ja 2. klass.
BATAAT ehk MAGUS KARTUL
Bataat sisaldab 28% tärklist ja rohkesti suhkrut, mugul on kartulist piklikum ja raskem.
Pilt Vikipeediast
MAAPIRN ehk TOPINAMBUUR
Maapirnil on õhukese koorega, korrapäratu kujuga mugul. Maapirn sisaldab tärklise asemel inuliini. Toiduks tarvitatakse maapirni toorelt, keedetult või praetult.
Pilt Vikipeediast.
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License