LEHTKÖÖGIVILJAD
Lehtköögiviljad kuuluvad nn. roheliste köögiviljade hulka.
Neid iseloomustab kiire valmimine ja suhteliselt kõrge veesisaldus, millest on tingitud ka nende kiire riknemine.
Lehtköögiviljad on rikkad C-vitamiini poolest.
SALAT
Salat jaguneb leht- ja peasalatiks.
Lehtsalatil on palju sorte, mis erinevad lehe kuju poolest.
Roheline lehtsalat on mahe ja mõõdukalt mahlane.
FRILLIS ehk FRILLICE
Frillis e frillice on värske, vesine ja krõmpsuv.
JÄÄSALAT
Jääsalati lehed on maheda maitsega, mõnusalt krõmpsuvad ja haprad ning püsivad kaua vormis isegi ribadeks või tükkideks lõigatuna.
KÄHAR SALAT ehk LOLLO ROSSO
Käharsalat on mahe, ent mõnusalt suulage kõditava ja kirbe maitsega.
ROOMA SALAT
Rooma salati lehed on karge ja krõmpsuva tekstuuriga, nende maitse on suhteliselt mahe.
Pilt Vikipeediast
TAMMELEHESALAT
Tammelehesalat on veidi mõrkjas (meenutab kergelt võilillelehte).
Dekoratiivne ja kohev salatitutsakas võib olla rohkem või vähem punase varjundiga.
Pilt lehelt Grüne Fee Eesti
SPINAT
Spinatilehed sisaldavad rohkesti C vitamiini, karotiini, vitamiine B1, B2, PP, E ja K, inimorganismile vajalikke mineraalsooli ja mikroelemente.
RUKOLA
Rukola lehtede maitse meenutab salatkressi, sinepi ja pähkli maitset.
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License