SIBULKÖÖGIVILJAD
Sibulköögiviljad omavad tähtsust neis leiduvate eeterlike õlide tõttu.
Omavad bakterivastast toimet, nende pealsetes on palju C vitamiini.
SÖÖGISIBUL
Söögisibula sordid jagunevad kibedateks, poolkibedateks ja magusateks ning värvuselt võivad olla pruuni, kollase või punase koorega. Sibulat tarvitatakse põhiliselt toitude maitsestamiseks ja lisandina toorelt, praetult, keedetult, marineeritult, kuivatatult jne. Pealseid kasutatakse peamiselt värskelt eelkõige salatite, aga ka teiste toitude valmistamisel. Sibul sisaldab rohkesti suhkrut ning inimorganismile vajalikke ja väärtuslikke mineraalaineid. Vitamiinidest leidub sibulas C- vitamiini, PP- vitamiini, B- rühma vitamiine jt vitamiine, samuti karotiini.
KÜÜSLAUK
Küüslaugu sibul koosneb üksikutest osadest (nimetame ka küüsaluguküüneks).
Küüslauk sisaldab mikroobe hävitava toimega ainet allitsiin, sellest on tingitud ka küüslaugu iseloomulik lõhn ja kibe maitse.
Toiduks kasutatakse veel varsi ning mõned rahvused marineerivad küüslauguõisikuid.
PORRULAUK
Porrulauk on pikkade ja laiade lehtedega.
Söödav osa on lehetuppedest moodustuv õrnakoeline ebavars koos jämenenud osaga-sibulaga.
Toiduks kasutatakse lehti ja sibulat.
MURULAUK
Murulaugul on püstine peenike vars.
Toiduks kasutatakse murulaugu pealseid.
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License