SIBULKÖÖGIVILJAD

 

Sibulköögiviljad omavad tähtsust neis leiduvate eeterlike õlide tõttu.

Omavad bakterivastast toimet, nende pealsetes on palju C vitamiini.

iDevice ikoon

SÖÖGISIBUL

Autori foto

Söögisibula sordid jagunevad kibedateks, poolkibedateks ja magusateks ning värvuselt võivad olla pruuni, kollase või punase koorega. Sibulat tarvitatakse põhiliselt toitude maitsestamiseks ja lisandina toorelt, praetult, keedetult, marineeritult, kuivatatult jne. Pealseid kasutatakse peamiselt värskelt eelkõige salatite, aga ka teiste toitude valmistamisel. Sibul sisaldab rohkesti suhkrut ning inimorganismile vajalikke ja väärtuslikke mineraalaineid. Vitamiinidest leidub sibulas C- vitamiini, PP- vitamiini, B- rühma vitamiine jt vitamiine, samuti karotiini.


iDevice ikoon

KÜÜSLAUK

 

Autori foto

Küüslaugu sibul koosneb üksikutest osadest (nimetame ka küüsaluguküüneks).

 

Küüslauk sisaldab mikroobe hävitava toimega ainet allitsiin, sellest on tingitud ka küüslaugu iseloomulik lõhn ja kibe maitse.

Toiduks kasutatakse veel varsi ning mõned rahvused marineerivad küüslauguõisikuid.

 








iDevice ikoon

PORRULAUK

 

Autori foto

Porrulauk on pikkade ja laiade lehtedega.

Söödav osa on lehetuppedest moodustuv õrnakoeline ebavars koos jämenenud osaga-sibulaga.

Toiduks kasutatakse lehti ja sibulat.

 




iDevice ikoon

MURULAUK

Autori foto

Murulaugul on püstine peenike vars.

Toiduks kasutatakse murulaugu pealseid.

 














Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License