KAPSAD

Kapsastel kasutatakse toiduks erinevaid osi. Neil on lähedane keemiline koostis. Nad sisaldavad 4-7,5% süsivesikuid, kuni 4%valku, mineraalaineid ja mikroelemente ning C- vitamiini. Kõige C- vitamiini rikkam on rooskapsas.

Valget peakapsast kasutatakse värskelt ja hapendatult.Väga palju konserveeritakse.

NB! Täiskasvanud inimese C- vitamiinivajaduse rahuldab sügisel 150-200g toorkapsast päevas.

iDevice ikoon

PUNANE PEAKAPSAS

Autori foto

Punasel peakapsal on lillakas-punased lehed.

Kasutatakse põhiliselt toorelt - salatite valmistamiseks.

 
















iDevice ikoon

KÄHAR PEAKAPSAS ehk SAVOIA KAPSAS

Autori foto

Kähar peakapsas ehk savoia kapsas on kähara peaga, mis koosneb roheka värvusega ja kortsulise pinnaga lehtedest.

 




















iDevice ikoon

ROOSKAPSAS ehk BRÜSSELI KAPSAS

Autori foto

Rooskapsas ehk brüsseli kapsas koosneb 50-70 väikesest peakesest, mis tavaliselt peavarrest eraldatakse.

 



















iDevice ikoon

LILLKAPSAS

Autori foto

Lillkapsal kasutatakse toiduks valmimata õisikut, mis moodustub lehtede vahele.

 

















iDevice ikoon

SPARGELKAPSAS ehk BROKKOLI

Autori foto

Spargelkapsas ehk brokkoli sarnaneb üldjoontes lillkapsaga. Lehed on pikemad ja õisik väiksem, roheka värvusega.

 













iDevice ikoon

NUIKAPSAS

Nuikapsal kasutatakse toiduks õrna ja mahlase sisuga varre paksenenud osa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pilt lehelt Maailma viljad  


Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License