KÕRVITSALISED KÖÖGIVILJAD

iDevice ikoon

KURK

Autori fotoKurk sisaldab 94...98% vett, 1...2,5% suhkruid, mineraalaineid, vitamiine ja eeterlikke õlisid.

Kurk on maailmas laialdaselt kasvatatav ja kasutatav köögivili.Kasvatatakse kasvuhoones ja avamaal.

Liigitatakse lühikeseviljaliseks, poolpikaviljaliseks ja pikaviljaliseks. Väikesi kurke pikkusega kuni 7cm nimetatakse kornišonideks.


iDevice ikoon

KABATŠOKK ehk SUVIKÕRVITS

Autori fotoKabatšokk ehk suvikõrvits on piklik, silindrikujuline, õrna ja mahlaka sisuga.

Värvus võib olla olenevalt sordist heledast tumeroheliseni ja kuldkollane.

Toiduks tarvitatakse mittetäielikult valminud vilju.

 


iDevice ikoon

KÕRVITS

Autori fotoKõrvits on suureviljaline köögivili. Sisaldab 6% süsivesikuid, kuni 1% valku, mineraalaineid, vitamiinidest eriti palju karotiini, millest on tingitud ka vilja kollane värvus. Kujult on kõrvitsaid lapikümarad, ovaalsed ja silindrid ning erineva värvusega.

 

 

 

 

 

 

 

 


iDevice ikoon

ARBUUS

Autori fotoArbuusil on punane mahlakas ja magus viljaliha. Sisaldab kuni 11% suhkruid, peamiselt fruktoosi (puuviljasuhkur). Meil kasutatakse toiduks põhiliselt värsket, lõunapoolsetes maades ka soolatakse ja hapendatakse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


iDevice ikoon

MELON

Autori fotoMeloni viljad on kollased, rohelised, pruunikad või mitmevärvilised.

Viljaliha on tugeva aroomiga, valkjaskreemika või roheka värvusega.

Sisaldab 4...18% suhkruid, peamiselt sahharoosi. Kasutatakse värskelt ja kompottide valmistamiseks ning kuivatamiseks.

 

 

 

 

 

 


iDevice ikoon

PATISSON

Patissoni vili on taldrikukujuline, ribilise servaga ning valkjasrohelise värvusega. Omaduselt lähedane kabatšokiga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pilt lehelt Seemnemaailm


Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License