TOMATILISED KÖÖGIVILJAD

iDevice ikoon

TOMAT

Autori fotoTomat on meie tähtsamaid kasvuhoonekultuure. Lõunas kasvatatakse teda avamaal. Tomat sisaldab 2,5...6,5% suhkruid, õun- ja sidrunhapet, mineraalaineid kaalium, fosfor, raud ja kõiki tähtsamaid vitamiine.

Tomatid liigitatakse ümarikeks, kaasa arvatud kääbustomatid, ribilisteks ja pikergusteks. Tomatitel on võime järelvalmida, mis on oluline transpordi ja säilitamise seisukohalt.

 

 

 

 

 

 

 

Kobartomat

Autori foto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


iDevice ikoon

BAKLAŽAAN ehk MUNATAIM

Autori fotoBaklažaani vili võib olla pirnikujuline, ovaalne või sirbikujuline. Värvus on tavaliselt lilla või tumelilla. Viljaliha on kuiva konsistensiga ja tihe, valge, kollase või valkjasrohelise värvusega. Veidi kibekas maitse on tingitud väikesest kogusest solaniinist.

Toiduks tarvitatakse praetult või hautatult, baklažaani tarvitamine vähendab kolesteroolisisaldust veres.

 

 

 

 


iDevice ikoon

PAPRIKA

Autori fotoPaprika ehk punane pipar jaguneb magus- ja kibepipraks.

Paprika on C vitamiini rikkamaid vilju.

Maitset ja aroomi kujundavad eeterlikud õlid ja glükosiidid.

Kibepipra sorte - Cayenne ja Chilli pipart, kuivatatakse ja kasutatakse lisandina soolamisel ja marineerimisel.

 

 

 

 

 

 

 


Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License