Keedutaina vormimine ja tooted
Keedutainast toodete vormimiseks kasuta pritskotti ja ümmargust või sakilist tüllet või kahte lusikat. Vormi vajaliku suuruse ja kujuga (rõngad, torukesed, kuklid) tooted otse ettevalmistatud (küpsetuspaberiga, silikoonmatiga kaetud või rasvainega määritud) ahjuplaadile. Jäta toodete vahele piisavalt ruumi, arvestades, et küpsemisel paisuvad need poole suuremaks ja muutuvad seest tühjaks. Kui ahi on niisutusseadmeta, siis tuleb enne küpsetamist pooltoodetele peale pritsida külma vett. Kuum aur kergitab tainast ning tekib tühimik.
Küpseta keedutainast tooteid ilma tuuleta ahjus +180-200°C juures. Enamasti võid alustada küpsetamist kõrgema temperatuuri (+200°C) juures, kuni tooted on kergelt kollakad, ning vähendada (+180°C) seda küpsetamise käigus. Tuuletaskud ja -rõngad küpsevad 20-25 min, tuuleoad 10-15 min, pärjad 30-40 min.
Keedutainast valmistooted peavad olema kergelt pruunika varjundiga, suuremahulised, kerged, õrnalt soolaka maitsega, tugeva koorikuga ja seest kuivad.
Keedutainas kaotab küpsemisel 40-60% oma kaalust.
Ahjuust ei tohi avada küpsemise esimesel poolel, siis vajuvad kerkinud tooted alla. Kui ahjul on auru väljalaskeava (pagariahjudel), siis peab see lahti olema.
Keedutainast võid valmistada ka rasvaküpsetisi. Selleks pritsi soovitud kujuga tooted spetsiaalsele restile, millega need rasvainesse küpsema panna.
Tooted võib peale küpsemist veel järelkuivamiseks ahju jätta.
Lase valmistoodetel jahtuda ahjuplaadil, lõika lahti ja täida need vahetult enne serveerimist.
Teise võimalusena võid kasutada äsjaküpsenud toodete kohest avamist, et veeauru tekkinud õõnsusest välja päästa ja sellega toote niiskumist ära hoida.
Jahtunud tooted võid sügavkülmutada ja sobival ajal toatemperatuuril sulatada, krõbeduse saavutamiseks võid neid kuumas ahjus 1-2 min kuumutada ning sobiva täidisega täita.
Profitrolid - on väikesed keedutainast valmistatud kuklikesed, mida kasutatakse peamiselt soolaste suupistete valmistamiseks. Küpsenud toode lõigatakse pooleks (kaas pealt maha) ning täidetakse soovitud täidisega või pritsitakse täidis profitroli küljelt sisse pritskoti ja otsast peenikese (meenutab süstlaotsa) tülli abil.
Ekläärid - on suuremad keedutainast valmistatud piklikud kuklid, mis täidetakse keedu- või vahukreemiga ja kaetakse pealt šokolaadi või suhkruglasuuriga.
Tuuletaskud või -rõngad - on suuremad keedutainast valmistatud ümmargused või rõngakujulised kuklid, mis täidetakse kohupiimakreemiga ja kaetakse pealt tuhksuhkruga.
Tuuleoad - on väga väikesed keedutainast valmistatud väikesed kuklikesed, mille taignasse lisatakse nt riivjuustu ning mida serveeritakse ilma täitmata koos puljongiga.
Pärjad - on suured keedutainast tooted, mis lõigatakse pooleks, täidetakse seest kohupiima-, keedu- või vahukreemi, puuviljade ning marjadega ja asetatakse teine pool kaaneks peale. Pärga võib katta nii tuhksuhkru kui suhkruglasuuriga.
|
|
|
Profitrolid Pildid: paikesepagar.ee |
Tuuletasku | Tuulerõngas |
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License