Lehttaina vormimine ja tooted
- Rulli valmis tainas 0,5 cm paksuseks.
- Taina lõikamiseks kasuta hästi teravat nuga, metall-lõikurit või lõikevormi, et tainakihte mitte kokku suruda, muidu ei löö servad leheliseks.
- Samal põhjusel suru pirukatel tainas ümber täidise, mitte äärtest kinni.
- Tooted määri munaga ainult pealt, mitte külgedelt.
- Kasuta tainast ratsionaalselt, seda uuesti kokku suruda ja rullida ei saa (lehelisus kaob).
- Hoia vormitud tooted enne küpsetamist külmas, et vältida rasvaine tainakihtide vahelt välja voolamist.
- Küpseta +220-250°C juures, et küpsetistele tekiks kohe koorik ümber, mis takistaks rasvaine välja voolamist.
- Ära ava esimesed 5 min ahjuust, tooted vajuvad kokku ja tekib toores kiht nn vesiviirg.
- Küpsetusaeg sõltub toote suurusest - 25-30 min.
- Küpsemise ajal peavad tooted suurenema mahult 2-3 korda.
- Kontrolli toodete küpsust põhja alt.
Lõikekoogid:
- Rulli tainas 4-5 mm paksuseks.
- Lõika terava noaga soovitud suurusega tainaplaat.
- Keera tainaplaat ümber tainarulli ja tõsta küpsetusplaadile.
- Keera tainaplaat lahti.
- Tee tainaplaadi servadesse ja sisse terava noaga sisselõiked, et aur välja pääseks.
- Küpseta ja jahuta.
- Liida jahtunud lehttainaplaadid kreemi või keedisega.
- Pealmise kreemikihi võid katta lehttainapuruga.
- Lase lehttaina plaadikookidel seista järgmise päevani.
Lehttainast korvikesed ehk volovanid:
- Rulli tainas 5 mm paksuseks plaadiks.
- Lõika ühe korvikese jaoks välja 2 pooltoodet: üks ümmargune ketas, teine kettale peale sobiv rõngas (neid võid põhjale asetada ka kokku 2 tükki, saad kõrgemad servad).
- Liida osad omavahel munamäärdega.
- Kasuta küpsetatud volovane suupistete valmistamiseks.
|
||
Lõikekook (Napoleoni kook) Pilt: vanalinna.ee |
Vormitud kahe kettaga volovan Pilt: piret-kodukook.com |
Volovanid Pilt: artepan.com |
Üksikult valmistatavad koogid, tordid ning küpsised:
- Lõika lahtirullitud tainast terava metallvormiga välja soovitud kujuga tükid.
- Määri väljalõigatud küpsised munaga ja puista peale soovitud, kas soolane või magus puiste.
Torukesed:
- Lõika lahtirullitud tainast (vastavalt metalltoru suurusele) välja ribad.
- Keera riba ümber metalltoru.
- Aseta tainas koos toruga küpsetusplaadile nii, et liitekoht jääks alla.
Lehtainaküpsised Pilt: kohvikzacary.com |
Tainatorud Pilt: toidupildid.com |
Kreemitorud Pilt: vanalinna.ee |
Pirukad:
- Rulli tainas 6-7 mm paksuseks kihiks.
- Lõika terava noaga ruudukujulised tainatükid.
- Vormi soovitud kujuga pirukad.
- Lehttainapirukaid vormi vastavalt täidisele: lihapirukas raamatuks (joonis 1), singipirukas raamatuks või poolkuuks (1,2), riisipirukas kolmnurgaks (3), kapsa - ja viineripirukas silindriks (4), viineri võid ka taignariba sisse keerata, porgandipirukas silindriks või kolmnurgaks (3,4), õunapirukas pane ümbrikuna kokku (5), kilupirukas (6).
- Olenevalt piruka suurusest vali küpsetusaeg 25-30 min 225-250ºC juures.
Singi- ja kilupirukate valmistamist võid vaadata "Pagariõppe põhikursuselt" videolt.
Joonised nr. 15,16 Erinevad pirukavormisvõtted |
|
Lehttainast suupistepirukad Pilt: retseptid.err.ee |
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License