Lehttaina vormimine ja tooted

Lehttainapirukad:

 

  • Rulli valmis tainas 0,5 cm paksuseks.
  • Taina lõikamiseks kasuta hästi teravat nuga, metall-lõikurit või lõikevormi, et tainakihte mitte kokku suruda, muidu ei löö servad leheliseks.
  • Samal põhjusel suru pirukatel tainas ümber täidise, mitte äärtest kinni.
  • Tooted määri munaga ainult pealt, mitte külgedelt.
  • Kasuta tainast ratsionaalselt, seda uuesti kokku suruda ja rullida ei saa (lehelisus kaob).
  • Hoia vormitud tooted enne küpsetamist külmas, et vältida rasvaine tainakihtide vahelt välja voolamist.
  • Küpseta +220-250°C juures, et küpsetistele tekiks kohe koorik ümber, mis takistaks rasvaine välja voolamist.
  • Ära ava esimesed 5 min ahjuust, tooted vajuvad kokku ja tekib toores kiht nn vesiviirg.
  • Küpsetusaeg sõltub toote suurusest - 25-30 min.
  • Küpsemise ajal peavad tooted suurenema mahult 2-3 korda.
  • Kontrolli toodete küpsust põhja alt.

Lõikekoogid:

  • Rulli tainas 4-5 mm paksuseks.
  • Lõika terava noaga soovitud suurusega tainaplaat.
  • Keera tainaplaat ümber tainarulli ja tõsta küpsetusplaadile.
  • Keera tainaplaat lahti.
  • Tee tainaplaadi servadesse ja sisse terava noaga sisselõiked, et aur välja pääseks.
  • Küpseta ja jahuta.
  • Liida jahtunud lehttainaplaadid kreemi või keedisega.
  • Pealmise kreemikihi võid katta lehttainapuruga.
  • Lase lehttaina plaadikookidel seista järgmise päevani.

Lehttainast korvikesed ehk volovanid:

  • Rulli tainas 5 mm paksuseks plaadiks.
  • Lõika ühe korvikese jaoks välja 2 pooltoodet: üks ümmargune ketas, teine kettale peale sobiv rõngas (neid võid põhjale asetada ka kokku 2 tükki, saad kõrgemad servad).
  • Liida osad omavahel munamäärdega.
  • Kasuta küpsetatud volovane suupistete valmistamiseks.

Lõikekook (Napoleoni kook)

Pilt: vanalinna.ee

Vormitud kahe kettaga volovan

Pilt: piret-kodukook.com

Volovanid

Pilt: artepan.com

Üksikult valmistatavad koogid, tordid ning küpsised:

  • Lõika lahtirullitud tainast terava metallvormiga välja soovitud kujuga tükid.
  • Määri väljalõigatud küpsised munaga ja puista peale soovitud, kas soolane või magus puiste.

Torukesed:

  • Lõika lahtirullitud tainast (vastavalt metalltoru suurusele) välja ribad.
  • Keera riba ümber metalltoru.
  • Aseta tainas koos toruga küpsetusplaadile nii, et liitekoht jääks alla.

 
 

Lehtainaküpsised

Pilt: kohvikzacary.com

Tainatorud

Pilt: toidupildid.com

Kreemitorud

Pilt: vanalinna.ee

Pirukad:

  • Rulli tainas 6-7 mm paksuseks kihiks.
  • Lõika terava noaga ruudukujulised tainatükid.
  • Vormi soovitud kujuga pirukad.
  • Lehttainapirukaid vormi vastavalt täidisele: lihapirukas raamatuks (joonis 1), singipirukas raamatuks või poolkuuks (1,2), riisipirukas kolmnurgaks (3), kapsa - ja viineripirukas silindriks (4), viineri võid ka taignariba sisse keerata, porgandipirukas silindriks või kolmnurgaks (3,4), õunapirukas pane ümbrikuna kokku (5), kilupirukas (6).
  • Olenevalt piruka suurusest vali küpsetusaeg 25-30 min 225-250ºC juures.

Singi- ja kilupirukate valmistamist võid vaadata "Pagariõppe põhikursuselt" videolt.

Joonised nr. 15,16

Erinevad pirukavormisvõtted

 

Lehttainast suupistepirukad

Pilt: retseptid.err.ee

 


Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License