Pärmi-lehetainas ehk Viini tainas

Viini taina omapäraks on see, et kõik koostisosad peale kihistusmargariini peavad olema jahutatud + 4°C-ni. Kihistusmargariini temperatuur peab jääma vahemikku +18-20°C.

Tehnoloogia:

  • Lahusta pärm külmas vees.
  • Lisa ülejäänud toorained ja sega, kuni saad ühtlase taina.
  • Pane tainas kaetult külmkappi 15 min "puhkama".
  • Rulli kihistusmargariinile kahe kile või küpsetuspaberi vahel sobiv suurus.
  • Rulli tainas 2 korda suuremaks kui on kihistusmargariin.
  • Aseta poolele tainale kihistusmargariin.

Joonis: nr. 13

Pärmi-lehetaina kihistamine

Joonis: nr. 14

Kolmeks ja neljaks kihistamine

  • Kata teise tainapoolega.
  • Lase külmikus "puhata" 10-15 min.
  • Rulli tainas ristkülikukujuliseks ja pane kokku 1 x neljaks ja 2 x kolmeks või 3 x kolmeks.
  • Peale iga rullimist tuleb tainapinnalt pintsliga jahu eemaldada.
  • Lase iga kihistamise järel tainal 15 min, peale viimast kihistamist, külmikus 30 min seista.
  • Tükelda tainas spetsiaalse terava tainanoaga, et vältida tainakihtide kokkusurumist.
  • Ümbriku- või poolümbrikukujulisi saiu vormides määri tainatükk keskelt kergelt külma veega ning tõsta ruudu otsad keskele kokku.
  • Servi ja otsi ei tohi tugevalt puudutada, muidu ei muutu toode kihiliseks.
  • Kergita tooteid temp +36-37°C.
  • Määri tooted spetsiaalse "saialäikega", selle puudumisel jäta määrimata või määri munaga.
  • Küpseta +200-230 °C juures 12-18 min.
Lisaks võid vaadata "Pagariõppe põhikursuselt" http://pagarioppe-pohikursus.innove.ee/ pärmi-lehetaina valmistamist: Valikpagaritooted → pärmitaina valmistamine → pärmi-lehetainas.
iDevice ikoon Pärmi-lehetaina tooted
Erineva kujuga väikesaiad (ümbrik, poolümbrik, lips, raamat) ja täidisega (kohupiim, keedukreem, martsipan, keedis jms).

Küpsetatud tooted võib viimistleda puuviljadega, želeerida, glaseerida (katta siirupiga), kaunistada erinevate puistete ja pumatiga.

Lisaks võid vaadata "Pagariõppe põhikursuselt" http://pagarioppe-pohikursus.innove.ee/ Viini saiakeste valmistamist: Valikpagaritooted → pärmitainast tooted → Viini sai puuviljade või marjadega.




Pilt:toidutare.ee Pilt: koogimaania.com Pilt: fazer.ee

Croissant´id pärmi-lehetainast: väga õhulised, lehelised ning õrnad ja erinevate täidistega (šokolaad, keedis, keedukreem, juust jne.), kui ilma. Croissant´e määritakse enne küpsetamist munaga.

Lisaks võid vaadata "Pagariõppe põhikursuselt" http://pagarioppe-pohikursus.innove.ee/ croissant´i valmistamist: Valikpagaritooted → pärmitaignast tooted → croissantid.


Pildid: parispatisseries.com  

 


iDevice ikoon Üks pärmi-lehetaina retsept
0,5 l vett

1,1 kg nisujahu (tüüp 550)

0,01 kg suhkrut

0,05 kg presspärmi

0,05 kg margariini

0,015 kg soola

0,125 kg muna

0,4 kg kihistusmargariini


Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License