Pärmi-lehetainas ehk Viini tainas
Tehnoloogia:
- Lahusta pärm külmas vees.
- Lisa ülejäänud toorained ja sega, kuni saad ühtlase taina.
- Pane tainas kaetult külmkappi 15 min "puhkama".
- Rulli kihistusmargariinile kahe kile või küpsetuspaberi vahel sobiv suurus.
- Rulli tainas 2 korda suuremaks kui on kihistusmargariin.
- Aseta poolele tainale kihistusmargariin.
Joonis: nr. 13 Pärmi-lehetaina kihistamine |
Joonis: nr. 14 Kolmeks ja neljaks kihistamine |
- Kata teise tainapoolega.
- Lase külmikus "puhata" 10-15 min.
- Rulli tainas ristkülikukujuliseks ja pane kokku 1 x neljaks ja 2 x kolmeks või 3 x kolmeks.
- Peale iga rullimist tuleb tainapinnalt pintsliga jahu eemaldada.
- Lase iga kihistamise järel tainal 15 min, peale viimast kihistamist, külmikus 30 min seista.
- Tükelda tainas spetsiaalse terava tainanoaga, et vältida tainakihtide kokkusurumist.
- Ümbriku- või poolümbrikukujulisi saiu vormides määri tainatükk keskelt kergelt külma veega ning tõsta ruudu otsad keskele kokku.
- Servi ja otsi ei tohi tugevalt puudutada, muidu ei muutu toode kihiliseks.
- Kergita tooteid temp +36-37°C.
- Määri tooted spetsiaalse "saialäikega", selle puudumisel jäta määrimata või määri munaga.
- Küpseta +200-230 °C juures 12-18 min.
Küpsetatud tooted võib viimistleda puuviljadega, želeerida, glaseerida (katta siirupiga), kaunistada erinevate puistete ja pumatiga.
Lisaks võid vaadata "Pagariõppe põhikursuselt" http://pagarioppe-pohikursus.innove.ee/ Viini saiakeste valmistamist: Valikpagaritooted → pärmitainast tooted → Viini sai puuviljade või marjadega.
|
|
|
Pilt:toidutare.ee | Pilt: koogimaania.com | Pilt: fazer.ee |
Croissant´id pärmi-lehetainast: väga õhulised, lehelised ning õrnad ja erinevate täidistega (šokolaad, keedis, keedukreem, juust jne.), kui ilma. Croissant´e määritakse enne küpsetamist munaga.
Lisaks võid vaadata "Pagariõppe põhikursuselt" http://pagarioppe-pohikursus.innove.ee/ croissant´i valmistamist: Valikpagaritooted → pärmitaignast tooted → croissantid.
|
|
Pildid: parispatisseries.com |
1,1 kg nisujahu (tüüp 550)
0,01 kg suhkrut
0,05 kg presspärmi
0,05 kg margariini
0,015 kg soola
0,125 kg muna
0,4 kg kihistusmargariini
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License