Päevalilleõli

 

Päevalilleõli saadakse päevalilleseemnete külmpressimise teel.

Päevalilleõli muutub häguseks, kui ta on ladustatud madalal temperatuuril, kuid see ei mõjuta õli kvaliteeti. See hägusus on tingitud seemnekestades sisalduvast vahast ning kaob kohe, kui õli muutub veidi soojemaks.

Päevalilleõli sisaldab 60% linoolhapet, millest on tingitud tema kõrge bioloogiline väärtus. Võidakse maitsestada erinevate ürtidega. Päevalilleõlil on kerge maitse ja suur E-vitamiini sisaldus.

Päevalilleõli kasutatakse laialdaselt kulinaarias ja toiduvalmistamisel. Märkimisväärne õli nii autotööstuses kui kosmeetikas.

Säilitamine- nagu ka muud õlid, tuleks seda hoida pimedas kapis toatemperatuuril.


  Pilt Wikimedia Commons

Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License