Rapsiõli
Rapsiõli pressitakse rapsi seemnetest külmpressimise, kuumpressimise või ekstraheerimise meetodil. Kõrvalproduktiks on rapsikook, mida kasutatakse loomasöödana. Rapsiseemne õlisisaldus on 35-45%. Toiduõli on tavaliselt rafineeritud, et vähendada selle rääsumist hapniku toimel. Rapsiõlis on suhteliselt vähe küllastatud rasvhappeid ning rohkem küllastamata rasvhappeid; olulise osa moodustavad linool- ja linoleenhape. Rapsiõli kasutatakse inimtoiduks ja biodiislikütuse valmistamiseks. NB!Rapsiõli talub kuni 160-kraadist kuumutamist. Neutraalse maitsega. Siiski laguneb rapsiõlis sisalduv alfalinoleenhape kuumutamisel ja õli läheb pannil ka kergesti suitsema. |
|
Foto: H.Nõupuu |
Pilt Wikimedia Commons
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License