Rapsiõli

Rapsiõli pressitakse rapsi seemnetest külmpressimise, kuumpressimise või ekstraheerimise meetodil. Kõrvalproduktiks on rapsikook, mida kasutatakse loomasöödana.

Rapsiseemne õlisisaldus on 35-45%. Toiduõli on tavaliselt rafineeritud, et vähendada selle rääsumist hapniku toimel.

Rapsiõlis on suhteliselt vähe küllastatud rasvhappeid ning rohkem küllastamata rasvhappeid; olulise osa moodustavad linool- ja linoleenhape.

Rapsiõli kasutatakse inimtoiduks ja biodiislikütuse valmistamiseks.

NB!Rapsiõli talub kuni 160-kraadist kuumutamist. Neutraalse maitsega. Siiski laguneb rapsiõlis sisalduv alfalinoleenhape kuumutamisel ja õli läheb pannil ka kergesti suitsema.

  Foto: H.Nõupuu

 
Pilt Wikimedia Commons

Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License